top of page
  • Jari Laakso

Paljastus

Pyörähdin juuri ennen Malediivien reissua kirjakaupassa hakemassa matkalukemista. Jotain kevyttä, ehkä elämänkertaa… Sitten silmiini osui Johanna Aatsalon (WSOY) tuore kirja Paljastus ja aloin tutkimaan sitä tarkemmin. Samalla kun mietin, että onkohan tämä kuinka raskasta lomalukemista, niin totesin, että silläkin riskillä tämä on pakko lukea.

Kirjan aloitus on aina ratkaiseva. Ja tässä tapauksessa se veti heti mukaansa. Harvoin nimittäin luen yli 300 sivuisen kirjan parissa päivässä ajatuksella läpi.


Paljastus on todella avaava kirja siitä, millaista peliä taustalla todellisuudessa pelattiin, kun Johanna Aatsalo-Sallinen julkaisi STT:llä hyvin ennakkoon selvitetyn hiihdon doping-uutisen – esihenkilöiden tuella ja luvalla. On uskomatonta kuinka korkean profiilin johtajat olivat heti saman tien valmiita puhumaan täysin muunneltua totuutta vain vaimentaakseen paljastajan ja ajaakseen hänet täysin nurkkaan niin henkisesti kuin fyysisesti. Vuosikausiksi.


Onni tietysti oli se, että toimittaja Johanna Aatsalo-Sallisen oma tausta oli hyvin urheilullinen ja siitä johtuen hän oli myös urheilutoimittajan uraan päätynyt. Muutoin tuollaista pyöritystä mitä kirjassa kuvataan, ei yksinkertaisesti jaksa. Ja siltikin myös kirjoittajalla välillä jaksaminen loppui ja oli pakko hakea ”lisähappea” eri ympyröistä.


Kirjan anti on yksinkertaisesti todettuna valtaosin täyttä timanttia. Muutaman epäolennaisen kohdan taustoista oli ehkä voinut jättää pois, mutta toisaalta nekin omalla tavallaan sopivasti kevensivät uskomatonta tositarinaa.


Vaikka itsekin seurasin aikanaan mielenkiinnolla koko tuota mediahässäkkää, niin en olisi voinut kuvitellakaan kuinka valtavalla voimalla taustalla pelattiin likaista, osin jopa hengenvaarallista peliä. Vain voittojen tähden ja johtajien imagoa kiillottaakseen. Ja sumeilematta meidän veronmaksajien sekä sponsoreiden rahoilla.


Onneksi tarinassa lopulta pahat saa palkkansa. Mutta liian monen mutkan ja valheiden kautta. Ja näitä mutkaisia vuosia ei kukaan voi toimittajalle korvata takaisin. Joten vähintäänkin sen vuoksi on oikein, että hän tämän kaiken avaa meille lukijoille ja etenkin suomalaisille. Samalla varmasti omaa päätään asiasta lopullisesti tyhjentäen ja voittajafiilistä kohentaen.


Jätän enempää kirjaa spoilaamatta, koska se todella kannattaa lukea! Oppii samalla paljon totuuksia myös vallan päättäjistä, joiden kaikki puolet pitäisi olla näkyvissä kun äänestyslappuihin numeroita kirjoitellaan.


Miksi sitten kirjoitan tästä Maratonseikkailut-blogissa?

  1. Tarina kuvaa hyvin sen, kuinka merkittävä vaikutus hyvällä fyysisellä kuntopohjalla on myös henkiseen jaksamiseen.

  2. Samastuin tarinaan omalta osaltani hyvinkin vahvasti vuosien 2012-2015 tapahtumiin liittyen. Silloin nimittäin yrityksemme entinen pitkäaikainen työntekijä haastoi meidät oikeuteen hänen työsuhteen päättämiseen liittyen. Tätä saagaa kesti sitten 3,5 vuotta kun ensin käräjäoikeus tuomitsi meidät jutun häviäjäksi ja lätkäisi vahingonkorvaukset. Aivan kuten Aatsalon ja STT:n tapauksessakin! Ja sitten hovioikeudessa asia lopulta sovittiin eli kaikki muuttuikin päälaelleen. Samoin kuin kirjan tarinassa!

  3. Kumpi on tärkeämpää; voittamisen pakkomielle vai elämän jatkuva mielekkyys?Tuollainen prosessi vie aivan valtavasti voimavaroja – molemmilta osapuolilta. Kuitenkaan kumpikaan ei voittanut lopulta yhtään mitään!

  4. Fyysisen kuntoni merkitys henkiseen jaksamiseen oli ratkaisevan suuressa asemassa. Onneksi olin 2008 herännyt liikkumaan kestävyysurheilun parissa ja kuntoni oli sen verran hyvä, että tämän kaiken pyörityksen joten kuten jaksoin. Koska muu työkuorma oli samaan aikaan myös hoidettava.

  5. Jälkihoito on myös tärkeää tällaisten prosessien jälkeen. Omalta osaltani jätin sen tekemättä ja se kolahti vasten kasvoja kesken oikeusprosessin ja vaikutti elämääni isosti. Mutta siitä noustiin maratonseikkailijoiden tsempillä ja sinnillä entistä ehompaan kuntoon, kuten silloinen blogini asian avaa!


Meidän Maratonseikkailut -mottomme on;

”Liikunnan pitää olla ennen kaikkea hauskaa ja sen tulee tuottaa unohtumattomia elämyksiä!”


Ilman vippaskonsteja ja niillä eväillä mitkä käytössä on. Pääasia on tavoitteen saavuttaminen, ei pakonomainen voitto.


Ja koko elämä on silloin hyvää😊

37 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page