top of page

Olipa kerran Istanbulissa... 

Näiden maratonseikkailujen tarina alkoi Istanbulissa syyskuun ensimmäisenä päivänä armon vuonna 2008. Olin työmatkalla mediakonsulttina suomalaisten yrittäjien ryhmässä, joka etsi Turkista mahdollisia alihankkijoita. Reissusta ei vauhtia puuttunut. Meistä pidettiin hyvää huolta, ja joka illalle oli järjestetty erittäin vieraanvarainen iltatilaisuus. Istanbulin illat olivatkin huomattavasti kepeämpiä kuin aamut.

 

Syyskuu alkoi hotellin uima-altaalla, jossa tein koko päivän töitä mainostoimisto Avalonin toimitusjohtajan Laakson Jarin seurassa. Jari ei ollut kovin hyvässä hapessa ja puhui suunnittelevansa suurta elämäntaparemonttia, jonka suurimpana haasteena kuulosti olevan aloittaminen. Totesin Jarille, että ensimmäisenä kannattaa ottaa joku todella kova kuntoilutavoite, joka pistää miehen säännöllisesti liikkeelle. Ehdotin maratonin juoksemista vuoden päästä syksyllä.

 

Jari puisteli aluksi ehdotukselleni päätään, koska hän ei ollut koskaan harrastanut urheilua. Totesin, että ”pystyt siihen kyllä, koska minäkin pystyn”. Sanoillani oli sen verran katetta, että olin entinen kilpaurheilija ja olin juossut 1990-luvun alussa kuntoilijana pari maratonia. Vaikka olin elänyt tavalla tai toisella urheilun parissa koko ikäni, tarvitsin itsekin tuolloin kovempaa haastetta, sillä olin monenlaisten jalkavammojen jäljiltä heikommassa kunnossa kuin koskaan. Pienen tsemppaamiseni jälkeen sovimme maratonin juoksemisesta vuoden kuluttua ja löimme kättä päälle. Sen jälkeen alkoi tapahtua mielenkiintoisia asioita…

 

Jarin piti sanansa ja juoksi ensimmäisen maratoninsa syyskuussa 2009 Berliinissä. Seuraavana vuonna olivat vuorossa Vasaloppet ja Dublinin maraton eikä loppua haasteille ole näkyvissä. Miehen painosta on lähtenyt parikymmentä kiloa ja ulkonäöstä kymmenkunta vuotta. Miehen olemuksen muutos on suoraan sanoen hätkähdyttävä!

 

Jarin elämäntaparemontti on ollut harvinaisen mielenkiintoista seurattavaa. On ollut hienoa nähdä, mitä kaikkea hyvää kahden silloin 39-vuotiaan miehen juttutuokiosta Istanbulin uima-altaalla seurasi.

 

Tekemämme reissut ovat olleet upeita kokemuksia periaatteella ”Liikunnan pitää olla ennen kaikkea hauskaa ja sen tulee tuottaa unohtumattomia elämyksiä!” On hienoa metsästää uusia maratonseikkailuja ja harrastaa kuntoilua hyvän fiiliksen sekä massatapahtumien ainutlaatuisen tunnelman vuoksi. Elämässä viihtyminen onkin kuntoilijan suurin palkinto. Tästä on hyvä jatkaa!

         Mika Kulju

bottom of page