top of page
  • Seppo Mustonen

Maratonkeräilijä


Olen harrastelija-maratoonari, innokas lenkkeilijä ja maratonkeräilijä. Kierrän siis juoksemassa maratoneja eri maissa, vähintään yhden maratonin vuodessa. Viimeisin oli Dublinin maraton lokakuun 2023 lopussa. Kaikkiaan maratoneja on minulla takana nyt 19, joista 11 on juostuna eri maissa.

Maratonkeräily ei ole tiukasti määritelty termi. Useassa Euroopan maassa maratonkeräilijä on henkilö, joka käy juoksemassa ulkomailla isoja maratoneja. Suomessa käsite on väljempi, ja osa juoksijoista hyväksyy maratonkeräilyksi jopa itsekseen juostun 42 kilometrin lenkin.

Yksi asia maratonkeräilijöitä yhdistää: lähtökohtaisesti ei tavoitella ennätyksiä tai sijoituksia, vaan elämyksiä, itsensä voittamista ja terveellistä elämäntapaa. Olemme elämysjuoksijoita, emmekä kilpaile muita vastaan. Loppuaikaa ja sijoitusta tärkeämpää on itse maratontapahtuma sosiaalisine kohtaamisineen sekä maailmankuvan avartumisineen.

Ulkomailla, aina eri kaupungissa juostu maraton haastaa juoksijan. Juoksun aikainen sää, reitti, tunnelma, ruuhkaisuus, kannattajien määrä, huolto ja tien kunto ovat arvoituksia. Myös maratoonareille isoja asioita olevat jutut, kuten Marathon Expo, hintaan sisältyvän T-paidan laatu sekä muut tarjoilut selviävät vasta paikan päällä. Tankkaukset ja lepokaan eivät ole niin taattuja, kun ollaan reissussa. Aikaero vaikuttaa aina, samoin kuin maratonin lähtöaika. Myös flunssan saaminen lentokoneessa tai lentokentän ruuhkissa on aina mielessä.

Maraton on pitkä matka. Kun juoksee maratonin joka kerta eri kaupungissa, lisää se haasteellisuutta, järjestelemistä ja työtelijäisyyttä. Siinä kuitenkin piileekin maratonkeräilyn suola: elämän ei pidä olla helppoa. Kun haastaa itsensä, on mielihyvä maaliintulon jälkeen erityisen hieno. Hyvä fiilis kestää pitkään, kun tietää ylittäneensä itsensä ja onnistuneen. Stressiä kuitenkin lisää se, että maratoonari haluaa onnistua suorituksessaan. Kun on ensin treenannut tavoitteellisesti kuukausia, maksanut maratonin osallistumismaksun, saapunut paikalle ja käyttänyt siihen aikaansa, olisi iso pettymys, jos maaliin ei pääsisikään. Valitettavasti sairastumiselle ei voi mitään. Jos on kipeä, ei pidä osallistua.

Isossa roolissa maratonkeräilyn viehätystä on seuraavan maratonreissun valinta. Maailmalla järjestetään tuhansia maratoneja joka vuosi, joten vaihtoehtoja, mistä valita, riittää. Minun maratonporukkani Trio Woima on juossut jo Pohjoismaiden pääkaupunkien maratonit ja osan Itämeren maiden pääkaupunkien maratoneja. Nyt teemamme on juosta isoja Eurooppalaisia maratoneja, joissa voi juosta T-paidassa ja shortseissa: Suomessa kun saa hölkätä pipo päässä ison osan vuodesta. Koska valinnanvaraa riittää, voi olla vaativa. Ateena jäi pois listaltamme, koska bussi maratonin lähtöpaikalle lähtee kello viisi aamulla. Saksassa on paljon maratoneja, joihin ei ole suoraa lentoa Suomesta. Ei siis niihin. Rooman maratonia kehutaan, mutta se juostaan jo maaliskuussa. Ei ole kivaa juosta viimeisiä pitkiä lenkkejä Suomessa nastoilla ja heti sen perään kevään ensimmäinen lenkki 42,1 km normilenkkareilla. Todennäköisesti juoksemme syksyllä 2024 Valenciassa, Münchenissä, Amsterdamissa tai San Sebastianissa. Tai jossain muualla: täytyy vielä verrata tapahtumien tunnelmaa, aamun lähtöaikaa, ajankohtaa ja lämpötilaa.

Maratonkeräilyssä tavoitteena ei ole muiden voittaminen, vaan pysyä itse hyvässä (toiminta)kunnossa ja terveenä. Motivaatio treenaamiseen pysyy korkealla, kun seuraava maraton on suunniteltu ja kalenterissa. Kun lenkkeilee, pysyy kunto hyvänä ja se tuo puhtia työhön sekä vapaa-aikaan. Varsinkin kaamoksen aikana on hyvä muistaa, että mitä vähemmän liikkuu, sitä vetämättömämpi olo on. Liikunta sen sijaan alentaa leposykettä, antaa virtaa sekä vireyttä ja helpottaa jaksamista sekä arkisista tehtävistä selviytymistä. Juoksu on helppo harrastus sekä tehokas liikuntamuoto, joka sopii harrastuksena niin nuorille kuin varttuneemmillekin ihmisille. Lenkille on helppoa lähteä säännöllisesti, kun asettaa itselleen tavoitteita ja tekee lenkkeilystä samanlaisen rutiinin kuin esimerkiksi hampaitten pesun. Ja kuten kaikessa treenaamisessa, tavoite motivoi liikkeelle niin lihakset kuin aivotkin.

Kovan työn hedelmä on kaikista makein, Deepika Padukone


Seppo Mustonen, maratoonari (19 juostua maratonia ja kolme polkujuoksua), Kempele

379 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page