Kokeneemman kaartin juoksijat muistavat hyvin sen ajan, kun suomalainen Karhu edusti lenkkitossujen maailman aatelia. Vuonna 1976 markkinoille tullut Karhu Air Cushion oli alaa mullistanut ilmatyynyllä varustettu kenkä, joka sai jopa Niken perustajat haukkomaan henkeään. Itsekin käytin treeneissä noita alkuperäisiä, M-merkistä tunnettuja ilmatyynykenkiä vielä 1980-luvun alussa. Minun kenkäni olivat väriltään vihreät, kun suosituin versio oli sinivalkoinen. Myöhemmin juoksin samalla vuosikymmenellä maantiekisoja Karhun ultrakeveillä, painoltaan alle 200 gramman kengillä. Aluksi niiden väritys oli harmaa ja myöhemmin kirkkaan keltainen. Myös ne edustivat omassa kastissaan maailman huippua. Lisäksi juoksin noin 30 ratakisaa Karhun piikkareilla, jotka kaivoin blogin kirjoittamisen innostamana esille.
Kaukaiset muistot Karhun juoksukengistä heräsivät, kun luin tuoreimmastaTekniikan Historia-lehdestä kaksi mielenkiintoista artikkelia suomalaisen urheilukonsernin tarinasta. Artikkeleita lukiessa tuli mieleen, kuinka paljon merkki loppujen lopuksi vaikutti suomalaiseen urheiluelämään vielä minunkin lapsuudessani ja nuoruudessani. Koulun pesäpallovälineet olivat Karhun valmistamia, kilpaa hiihdettiin Karhun suksilla ja jääkiekkoa sekä jääpalloa pelattiin konsernin punaisilla Titan-mailoilla. Nämä olivat vain muutamia esimerkkejä Arno Hohenthalin vuonna 1916 perustaman urheilujätin tuotannosta.
Karhun ja Titanin urheilijoita olivat vuosien varrella muun muassa Marja-Liisa Kirvesniemi ja Wayne Gretzky. Karhu osasi 1980-luvulla markkinoinnin taidon, ja Gretzkyn sekä muiden tähtien ansiosta Titan-mailat tekivät ihmetekoja niin Neuvostoliiton punakoneen kuin Edmonton Oilersin NHL-dynastian voitoissa. Yksi mainostemppu muistuu kuitenkin henkilökohtaisesti mieleen muita paremmin. Karhun kuuluisan Matrix-suksimalliston nosti maineeseen Marja-Liisa Kirvesniemen (kisojen aikaan Hämäläinen) kolmen kultamitalin jättipotti Sarajevon olympiakisoissa.
Koko 1980-luvun lopun latuja Fischerin ja Kneisslin (Gunde Svan) ohella hallinneita Karhu Matrix-suksia markkinoitiin sloganilla Goldski of Sarajevo. Tarkasti Sarajevon maaliin tulon jälkeisiä lehtikuvia katsonut saattoi kuitenkin huomata, että ainakin 10 kilometrin kultamitalin Marja-Liisa voitti vanhemman mallin vesikelin suksilla (Kevlar), joiden pohjan väri oli tummansininen. Ne erottuivat lehtikuvissa Matrix-malliston valkopohjaisesta vesikelin suksesta, joita minullakin on vielä kaksi paria tallessa (tämän blogin kuva on vaaleansinipohjaisesta pakkaskelin suksesta). Kevlar-malli sattui olemaan ensimmäinen vesikelin sukseni, joten tunnistan sen edelleen vanhoista valokuvista helposti. Varmaan saman huomion teki aikoinaan moni muukin.
Sarajevon markkinointitempun tarinaa ei löydy Tekniikan Historian artikkelista, mutta luonnollisesti Matti Välimäen ansiokkaassa tekstissä kerrotaan, miten Karhun alkuperäinen tuotemerkki kolme raitaa päätyi Adidakselle. Toisen version mukaan Adidaksen perustaja Adi Dassler osti kolme raitaa Karhulta nykyrahassa noin 1600 eurolla ja parilla viskipullolla Helsingin olympiakisojen 1952 aikoihin. Toisen version mukaan kolme raitaa oli Adidaksen keksimä, ja saksalainen urheilutuotejätti pakotti Karhun luopumaan sen käytöstä oikeusjutulla pelottelemalla. Olipa asian laita miten tahansa, ikivanhoja kolmen raidan piikkareita ei kannata heittää hukkaan. Ne voivat olla Suomessa valmistettuja todellisia keräilyharvinaisuuksia. Vuodesta 2008 lähtien Karhun M-lenkkarit (merkin alkuperä lienee sanassa ”Mestari”) ovat olleet hollantilainen brändi.
Olin töissä 1982-1984 Karhun tuotehityksoasastolla ennen jatko-opintoja ja teimme samoja testejä kengille ja materiaaleille 40 vuotta sitten mitä nyt Asics mainostaa nyt videolla huipputeknologiana omien kenkien kehittämisessä., https://youtu.be/1cJvW7Tjb38 , ; Kake