top of page
  • Seppo Mustonen

Frankfurtin maraton 2022

Päivitetty: 20. marrask. 2022


Tämän vuoden Frankfurtin maraton juostiin sunnuntaina 30.10.2022 aurinkoisessa kelissä. Se sopi mainiosti meidän Trio Woima -juoksutiimillemme, olimmehan päättäneet aikanaan, että juoksemme jatkossa kaikki asfalttimaratonit ulkomailla ja T-paidassa. Nyt tuulettomassa säässä ja auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta lämpötila saattoi hipoa iltapäivällä jopa hellerajaa, mutta kyllä se meille kelpasi. Suomessa ei T-paitakelejä ole liiaksi, joten iso osa maratonkeräilyn viehätyksestä on juosta lämpimämmissä maissa.


Kelin ollessa kelvollinen, oli kannustajiakin kertynyt reitin varrelle jopa puoli miljoonaa. Koko reitin varrella taisi olla vain yksi reilun kilometrin pätkä moottorien reunaa, jolloin väkeä ei ollut. Muuten porukkaa riitti pikkuvauvasta pyörätuolissa hymyileviin mummoihin ja kaikkea siltä väliltä niin kaupungin keskustassa kuin lähiöissäkin. Bändejä oli kymmeniä, kannustuskylttejä lukematon määrä ja oman nimen kuuli useita kertoja. Tunnelma oli siis upea, ja minun maraton-rankingissani Frankfurt nousikin kärkeen, ohi Kööpenhaminan.

Frankfurtin maratonin reitti on leveä, tasainen ja tilaa juosta riittää. Tilastojen mukaan Frankfurtin maraton onkin maailman kolmanneksi nopein maraton, Berliinin ja Chicagon jälkeen. Vaikka osallistujia on paljon, on siellä helpohkoa parantaa omaa ennätystä. Kun seuraa katuun maalattua sinistä viivaa eli optimaalista reittiä, hyödyntää muita juoksijoita vetotöissä ja jakaa voimansa oikein, on hyvän ajan saavuttaminen enemmän kuin todennäköistä. Meidän maratonporukka keskittyi tällä kertaa nautiskelemaan, joten ennätyksiä ei murskattu. Mukavampaa oli heittää kannustajille ylävitosia, poseerata kameroille, ihastella maisemia ja herkutella tankkauspisteillä. Alle viiden tunnin kuitenkin päästiin, matalilla sykkeillä.


Saksalaiset osaavat järjestää massatapahtumia. Tällä kertaa tapahtumaan osallistui yli 14.000 juoksijaa, mutta kaikki järjestelyt toimivat hyvin. Expossa oman numerolapun sai muutaman minuutin jonottamisen jälkeen, lähdön suma purkautui nopeasti ja maaliintulon jälkeen tilaa oli kaikille maalialueella. Tankkauspisteillä ei tarjoilu päässyt loppumaan, ja välillä tuli hölmistynyt olo: Oho, taas vettä tarjolla. Voi toki olla, että nyt tarjoilua oli lisätty lämpimän sään vuoksi. Useilla tankkauspisteillä oli tarjolla vettä, urheilujuomaa, teetä, colajuomaa ja banaania. Lisäksi parissa kohti jaossa oli myös geelejä. Maalialueella oli tarjolla mm. keittoa, urheilujuomaa, baageleita, alkoholitonta olutta sekä pullaa.


Reitin upeudesta voi tietty olla montaa mieltä, mutta minä pidin auringonvalossa säihkyvien lasisten pilvenpiirtäjien silhuetista. Iso osa maratonreitistä menee ristiin rastiin Frankfurtin ydinkeskustassa, mutta on silti vain yksi kierros. Lähtö ja maali ovat messukeskuksen vieressä. Kaupunkikuva on sekoitus uutta ja vanhaa, ja kontrasti on suuri. Pilvenpiirtäjiä riittää, ja uusia on rakenteilla. Sulassa sovussa keskustan bisnesalueen, Bankenviertelin vieressä seisoo Frankfurtin katedraali, jonka rakentaminen aloitettiin jo 1300-luvulla. Vajaan 800 000 ihmisen kaupunkiin mahtuu monenlaista, kuten Römerbergin alueen koristeellisia taloja, aseman seudun punaisten lyhtyjen katuja sekä puistoja, jokimaisemaa, siltoja ja rauhallisia sivukatuja.

Frankfurtin maratonin kruunaa mieletön loppusuora. Viimeiset 80 metriä juostaan messukeskuksen Festhallenin sisällä punaisella matolla. Musiikki raikaa, valot vilkkuvat, kannustajat hurraavat ja selostaja pitää tunnelmaa yllä. Maaliviivan jälkeen ei kyyneliä voinut pidätellä, kokemus oli niin mahtava: maraton on parasta! Toisen kerran kyyneleet tulivat silmiin saadessani upean mitalin. Myös tapahtuman juoksupaita on laadukas. Iso suositus siis Frankfurtin maratonille: Saksa ei ole paska maa! Danke Schön Frankfurt!


Seppo Mustonen, maratoonari (18 juostua maratonia), Kempele410 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page