top of page
  • Mika Kulju

Pearl Harbor


Tämä blogi on ensimmäinen osa kolmen julkaisun sarjasta, jossa kerrotaan Maratonseikkailijoiden vuoden 2019 suuresta seikkailuretkestä Honoluluun ja Las Vegasiin. Maratonseikkailujen hengen mukaisesti reissujen pitää tarjota muitakin elämyksiä kuin kisoja, joten blogi käsittelee Honolulun maratonin kotisaaren Oahun historiaa vierailukohteemme Pearl Harborin tapahtumien näkökulmasta.

Sunnuntaiaamuna 7. joulukuuta 1941 keisarillisen Japanin laivaston ilmavoimat iskivät Yhdysvaltain Tyynenmeren laivaston kimppuun Pearl Harborissa. Isku oli täysi yllätys ja sen tuhot olivat amerikkalaisille massiivisia: yli 2 400 sotilasta kaatui, viisi taistelulaivaa upposi ja kolme vaurioitui, kolme risteilijää ja kolme hävittäjää upposi sekä 188 lentokonetta tuhoutui. Suurin osa amerikkalaisten lentokoneista tuhottiin kentille.

Japanin iskun seurauksena oli, että Yhdysvallat liittyi mukaan toiseen maailmansotaan ja vaikutti olennaisesti sen lopputulokseen sekä Euroopassa että Aasiassa. Tuosta maailmanhistorian käännekohdasta on kirjoitettu lukuisia teoksia ja sen pohjalta on tehty useampi elokuva. Maratonseikkailijoille tarjoutui mahdollisuus vierailla tapahtumapaikalla dramaattisen iskun vuosipäivän aattona.

Pearl Harbor National Memorial -keskukseen tutustumisen, parin hot dogin ja matkamuistojen ostamisen jälkeen pääkohteenamme oli läheinen päätapahtumapaikka Ford Island, jonne matkasimme bussilla. Ford Islandilla vierailin ensin taistelulaiva USS Missourilla, joka tarjosi mielenkiintoisen kokemuksen. Seisoin kannella paikalla, jossa kenraali Douglas MacArthur otti vastaan Japanin antautumisen 2. syyskuuta 1945 Tokionlahdella. Komentokannella saatoin puolestaan kuvitella, minkälaista oli johtaa Yhdysvaltojen laivaston lippulaivaa taistelussa. ”Mighty Mo” jää mieleeni ikuisiksi ajoiksi.

Seuraava kohde oli ilmailumuseo, jossa vaikuttavin reliikki oli japanilainen Mitsubishi Zero. Vaikuttava oli myös museokierroksen aloittanut dokumenttielokuva, jossa Pearl Harborin veteraanit kertoivat kokemuksistaan. On vaatinut melkoista rohkeutta hyökätä toisen maailmansodan hävittäjillä päin vastustajan ilmatorjuntatulta.

Ford Islandilta paluun jälkeen vierailin lopuksi sukellusvene USS Bowfinilla, jonka uskotaan upottaneen toisessa maailmansodassa 44 alusta. Sukellusveneen sisätilojen läpikulkeminen oli kaltaiselleni maakravulle valaiseva kokemus näiden alusten olosuhteista. Tilojen ahtaus on suorastaan kammottava, mutta sodassa ihmisen on ollut pakko olla sopeutuvainen eläin.

Pearl Harborin neljästä museosta ainoastaan USS Arizonan hylyn päällä oleva ja selvästi rantamaisemassa erottuva muistomerkki jäi vierailematta, koska sinne vievälle veneelle ei ollut enää lippuja. Kaiken kaikkiaan oli erittäin mielenkiintoista tutustua aurinkoisena päivänä näihin maisemiin, joihin japanilaiset iskivät tuhoisin seurauksin.

Pearl Harborissa tehtiin historiaa, jota muistellaan paikan päällä periamerikkalaisessa patrioottisessa hengessä lippujen liehuessa. Paikka kertookin yhtä paljon amerikkalaisista kuin toisen maailmansodan historiasta.

209 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page