top of page
  • Mika Kulju

Erilainen viikonloppu Kuortaneen Urheiluopistolla

Päivitetty: 23. huhtik. 2020


Olen käynyt aiemmin Kuortaneen Urheiluopistolla treenien ja The Campin merkeissä, mutta viime viikonloppuna pääsin tutustumaan paikan antiin uudenlaisesta näkökulmasta. Olin mukana Tornion Pallo-47:n viikonloppuleirillä, jolle osallistui 10-13-vuotiaita jalkapalloilijoita valmentajineen ja huoltajineen. Pojat ja yksi tyttö pääsivät maistamaan ripauksen huippu-urheilijan leiriarkea, johon Kuortane tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet.

Tiivis viikonloppu alkoi lauantaina juoksu- ja hyppytesteillä, joissa testattiin liikkumisnopeutta Kuortanehallin radalla ja nopeusvoimaa laboratorio-olosuhteissa. Oli mielenkiintoista seurata, kuinka testitulosten näkeminen elektroniselta näytöltä heti suorituksen jälkeen kiritti nuoria urheilijoita yrittämään entistä kovempia tuloksia. Moni halusi juosta ja hypätä ylimääräisiä testikertoja, mikä kertoo urheilijoiden luontaisesta kilpailuvietistä. Testaajina olivat entinen huippupesäpalloilija Niina Sippola ja nelinkertainen 10-ottelun Suomen mestari Jaakko Ojaniemi.

Testit jatkuivat vieläkin uudenkarhean jalkapallohallin puolella pujotteluradan parissa, minkä jälkeen alkoi valmistautuminen harjoituspeleihin. Lauantai-iltapäivän ohjelmassa oli yhteensä neljä harjoitusottelua SJK:n juniorijoukkueita vastaan Suomen tällä hetkellä varmaankin moderneimmassa hallissa. Pelien lomassa oli hauska jutella urheiluopiston palveluksessa olevan Asko ”Akkeri” Ristimäen kanssa. Hänen suhtautumistaan työhönsä jalkapallon parissa voi kuvailla vähintäänkin intohimoiseksi. On aina yhtä hienoa tavata aidosti palavasieluinen urheilumies.

Pelien päälle käytin pienen tauon hyväkseni ja kävin hölkkäilemässä kylällä lyhyen lenkin. Näin pidin perinteistäni kiinni: yksikään vierailu Kuortaneella ei ole mennyt ilman juoksulenkkiä. Jatkossa ohjelmassa oli leiriläisten ilta keilailun parissa ja aikuisten spontaanit palaverit. Juttua riitti urheilun tiimoilta sen verran pitkään, että viikonlopun Firstbeat-mittauksen tulokseni tulevat olemaan mielenkiintoista analysoitavaa. Siitä enemmän seuraavassa blogissa.

Sunnuntaiaamun ohjelma oli harvinaisen innostava, kun entinen maajoukkuepainija Ville Pasanen (33) näytti nuoremmille ja vanhemmille molskilla mitä on ammattimiehen kehonhallinta. Villen vetämä harjoitus toi jälleen kerran mieleen, että paini ja voimistelu ovat hyviä oheisharjoituksia minkä tahansa urheilulajin harrastajalle. Täytyy sanoa, että Villen treenitunti oli monella tapaa inspiroivin todella pitkään aikaan: mitä enemmän vuosia tulee mittariin, sitä enemmän liikkuvuuden suhteen pitää tehdä töitä. Kangistuminen alkaa nimittäin yllättävän nuorella iällä, jos lihashuollon jättää retuperälle.

Sunnuntai-iltapäivän ohjelmassa oli vielä kaksi harjoituspeliä SJK:n juniorijoukkueita vastaan. Kaiken kaikkiaan Kuortaneen viikonlopun anti oli sellainen, että totuus kuultiin vanhan sanonnan mukaisesti lasten suusta kotimatkalla bussissa. Kuortane meni huutoäänestyksen perusteella ”jatkoon”, joten ensi vuonna uudestaan.

165 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page