top of page
  • Mika Kulju ja Erja Aikavuori

Rovaniemi on lenkkeilijän paratiisi


Aluksi hieman urheilumuistoja Ounasvaaralta, joka on ensin mainitulle kirjoittajalle tarunhohtoinen urheilukeskus. Ensimmäinen suurempi muistoni on vuodelta 1980, jolloin Ounasvaaralla suunnistettiin Jukolan viesti yöttömässä yössä. Isäni juoksi tuolloin kuuluisalla avausosuudella, jolla Juha Mieto ryskäsi loppusuoralla aidasta läpi ja eteni kärjessä vaihtoon. Isäni oli harvinaisen kokenut Ounasvaaran konkari, sillä hän oli hiihtänyt kilpaa näissä maisemissa jo 1950-luvun lopulla. Itsekin pääsin maistamaan Ounasvaaran jyrkkiä rinteitä 1980-luvun lopun hiihtokisoissa.

Viime aikoina Rovaniemi on tullut tutuksi lähinnä perheemme lasten monien urheiluharrastusten kautta. Matkoillamme olemme huomanneet, että yhdestä varmasta merkistä tietää kesällä lähestyvänsä juuri Rovaniemeä. Tuskinpa missään muualla näkee joka kerta vastaavaa määrää pyöräteillä viilettäviä lenkkeilijöitä ja rullasuksihiihtäjiä kuin Rovaniemellä.

Viime vuosina on aikaa tullut vietettyä niin jalkapallokentillä, yleisurheiluareenoilla kuin kiekkokaukaloidenkin äärellä. Samalla olemme itsekin päässeet nauttimaan seudun rikkaasta liikuntapaikkatarjonnasta. Rovaniemi onkin todellinen urheilukaupunki.

Ounasvaaran metsäalueet tarjoavat upeat puitteet varsinkin maastopyöräilijälle ja polkujuoksijalle. Reitit ovat monipuoliset. Korkeuserot nousuineen ja laskuineen tuovat hyvää vaihtelua Perämeren rannikon asukin profiililtaan sangen tasaisiin lenkkimaastoihin.

Ounasvaaran huippu on yli 200 metriä merenpinnasta, joten vaaralle nousijaa odottaa palkitseva kokemus. Jylhät lappilaiset maisemat avautuvat kalliotasanteella puuskuttavan juoksijan silmien edessä. Juuri näiden elämysten takia on matkalla kuin matkalla oltava aina lenkkarit mukana. Yksi parhaimpia tapoja tutustua uusiin paikkoihin onkin tehdä se juuri juoksulenkillä.

Rovaniemellä olemme useimmiten yöpyneet Santasportissa. Urheilukeskus ja urheiluopisto on rakennettu käytännössä Ounasvaaran rinteeseen, josta löytyvät mm. jäähallit, jalkapallokentät, Ounashalli, sisäliikuntapuisto, kylpylä ja urheiluhalli.

Talvella olemme harjoitelleet mm. 200 metrin pituisella juoksuradalla, joka tuo mukavaa vaihtelua lenkkeilijän tavallisiin talviolosuhteisiin. Myös seikkailupuisto Huima on tullut tutuksi perheemme jälkikasvulle.

Kokonaan erilaisen lenkkeilykokemuksen tarjoaa Kemijokivarren pääosin hiekkapäällysteiset rantareitit. Maisemat ovat hulppeat ja kokonaan toisenlaiset kun muutaman kilometrin päässä sijaitsevalla Ounasvaaralla. Lähinnä mieleen tulevatkin Keski-Suomen järviseudut.

Lopuksi pieni vinkki Rovaniemellä lenkkeilijälle: Kemijoen kaupunginpuoleisella ranta-alueella tehty aamulenkki tarjoaa takuuvarmasti huikean aloituksen seikkailijan päivään. Kannattaa kokeilla!

911 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page