top of page
  • Mika Kulju

”Done that!” - Katujuoksua Crocseilla Dubaissa ja muita seikkailuja


Maratonseikkailujen vuosi 2017 oli erittäin mielenkiintoinen. Kohokohtia olivat Dubaissa, Kiinan muurilla, Raatteen tiellä ja Lago Maggioren kaatosateessa juostut kisat sekä tietenkin ensimmäinen Kuortaneen The Camp lokakuussa. Kaikista näistä koitoksista jäi jotain lapsille kertomista, mutta yksi erikoinen tarina on jäänyt näissä blogeissa paljastamatta.

Tammikuussa kärsin Dubain maratonin aikoihin pahasta akillesjännevammasta, joka tuntui kipuna tavallisilla lenkkareilla juostessa. Tulehtuneen akillesjänteen vuoksi Dubain maraton jäi minulta haaveeksi, joten vaihdoin matkaksi huomattavasti kevyemmän katukympin. Starttia edeltävänä päivänä hölkkäilin hotellin kuntosalin juoksumatolla 40 minuuttia Crocseilla, sillä takaa avonaisina kenkinä ne eivät painaneet akillesjännettä. Kokemus oli sen verran kannustava, että päätin testata niitä juoksukenkinä myös asfaltilla.

Kisapäivänä kävin kuvaamassa videolle Jarin juoksua täydellä maratonilla aamulla, minkä jälkeen osallistuin kympin katukisaan aamupäivän kuumuudessa. Crocsit olivat juoksukenkinä yllättävän hyvät, eikä kovemmankaan ajan juokseminen olisi ollut kengistä kiinni. Varusteiden osalta kokemus oli erittäin miellyttävä, vaikka kuntoni oli juuri tuolloin harvinaisen huono. Crocsien ansiosta sainkin osakseni muuten ansaitsematonta huomiota: ”I love your shoes!” totesi eräs vanhempi naisjuoksija. Terävämmässä kunnossa olisin voinut vastata ”How about the rest?” pelkän kohteliaan kiittelyn sijasta.

Matkan aikana mieleeni tuli Christopher MacDougallin klassikkokirja Born to run, joka on osaksi omistettu rarámuri-intiaanien sandaalikengille. Rarámurit tekevät itse kenkänsä käytettyjen autonrenkaiden kumista ja nahkaremmeistä. Näillä kengillä intiaanit juoksevat ultramaratoneja ja kärsivät hämmästyttävän vähistä vammoista. Crocseilla ja intiaanien sandaaleilla juoksemisessa oli jotain samanhenkistä, sillä en kärsinyt kisan jälkeen minkäänlaisista erikoisemmista vaivoista. Kenties nykyaikamme kenkäteollisuus tukee liikaa jalkojemme liikettä ja opettaa meidät juoksemaan luonnonvastaisesti…

Kieltämättä minua hymyilytti, kun luin myöhemmin toukokuussa artikkelin puolimaratonin Crocseilla tuntiin ja 11 minuuttiin juosseesta amerikkalaisesta teinisensaatiosta Benjamin Pachevista. Hänen koko köyhä perheensä juoksee Crocseilla, koska ne ovat hyviä ja halpoja kenkiä. Tapauksesta tuli kansainvälinen uutinen, jonka huomioi muun muassa Helsingin Sanomat. Pachevista kertovia juttuja lukiessani mutisin itsekseni omahyväisesti: ”Done that!”

Crocs-episodi oli vain yksi mielenkiintoinen sattumus Maratonseikkailujen vuoden 2017 kirjossa. Tarinoita on tulossa lisää, sillä ensi vuoden ”tour” on seuraava: Gran Canaria 21.1., Rio de Janeiro 3.6., The Camp 20.-22.9. ja Marathos des Alpes-Maritimes 4.11.

Tervetuloa mukaan seikkailuihimme ja erittäin liikunnallista uutta vuotta 2018!

Lisää tietoja:


72 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page