top of page
  • Mika Kulju

Nike Finlandin alkuvaiheen historiaa


Viime blogissani kirjoitin mielenkiintoisesta muistelmateoksesta Shoe Dog (Gummerus 2017), jonka on kirjoittanut Niken toinen perustaja Phil Knight. Kirjaa lukiessani mieleeni tulivat myös omakohtaiset kokemukset brändin rantautumisesta Suomeen, sillä veljeni Jyrki Niemenmaa oli Nike Finland Oy:n ensimmäinen työntekijä.

Jyrki aloitti Nike Finlandin palveluksessa talousjohtajana maaliskuussa 1991, jolloin hänen tehtävänään oli luoda hallinnollinen perusta uudelle yritykselle. Sitä ennen Niken maahantuontia oli hoitanut Stockmannin urheiluosasto, jonka palveluksessa olivat muun muassa kuuluisat urheilumiehet Jaakko Tuominen ja Tony Arima. Malli Nike Finlandin infrastruktuurille otettiin Nike Nordicilta, jota johti entinen ruotsalainen jääkiekkoilija Anders Hansson. Helsingin Arabianrantaan perustetut toimitilat tehtiin kansainvälisen mallin mukaan ja esimerkiksi showroomin kalustus tuotiin Saksasta sekä Yhdysvalloista.

Jyrkin mukaan Niken perustajan Knightin tausta auktorisoituna tilintarkastajana näkyi kansainvälisen yrityksen perinteissä vahvasti: kassavirran seurantaan ja ennustamiseen panostettiin merkittävästi. Tämä tulee vahvasti esille myös Knightin muistelmia lukiessa. Jyrkin mieleen jäi myös Nike Finlandin mahtava tiimihenki, jonka ansiosta töitä paiskittiin kelloa katsomatta. Se oli vahvan brändin ohella yksi tärkeistä tekijöistä, kun yritys nousi varsin nopeaan tahtiin voitolliseksi Suomen syvimmän laman keskellä. Tärkeässä roolissa menestyksessä oli myös maajohtajaksi nostettu Jokereiden ex-jääkiekkoilija Mika Sulin, joka on tehnyt myöhemmin mittavan uran urheilujohtamisen parissa.

Jyrki työskenteli Nike Finlandin palveluksessa vuosina 1991-1994. Tuohon aikaan Niken kansainvälisestä tähtikaartista nimekkäin urheilija oli Michael Jordan. Sen ajan suomalaisia Nike-tähtiä olivat muun muassa Seppo Räty ja Ringa Ropo. Kuuluisa Niken työntekijä oli keihäsvalmentaja Leo Pusa, joka siirtyi yritykseen Stockmannilta. Hän vastasi kauppiaiden koulutuksesta, minkä Nike aloitti. Jyrkin mukaan perustaja Phil Knight oli Niken työntekijöiden parissa vaatimattoman miehen maineessa, sillä hän ei tehnyt itsestään numeroa. Samoin muidenkin Niken amerikkalaisten johtajien olemus huokui maanläheisyyttä, vaikka taustalla olikin rautaista bisnesosaamista.

Noihin Jyrkin vuosiin Niken palveluksessa liittyy myös mukava maratonmuisto. Juoksin vuoden 1993 Tukholman maratonin Jyrkiltä saamissani Niken protokengissä, jossa ei ollut edes logoa. Kyseessä olivat Huarache-mallin koekappaleet, joihin oli haettu inspiraatiota intiaanien sandaaleista. Nuo nimettömät testikengät olivat parhaat tossut, joilla olen koskaan juossut.

501 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page