top of page
  • Mika Kulju

Mr. Great Wall


Tanskalainen Henrik Brandt on omalla erikoisella tavallaan elävä legenda. Hän on ainoa, joka on juossut jokaisen Great Wall Marathonin vuodesta 1999 lähtien. Kokemuksistaan tämä ”Mr. Great Wall” on tehnyt kirjan If You can dream it, You can do it…

Nimensä Walt Disneyn lauseesta ottanut teos on ihan mielenkiintoista luettavaa, vaikka se ei mikään urheilukirjallisuuden varsinainen klassikko olekaan. Brandt kertoo tarinansa sohvaperunasta aktiivijuoksijaksi, jonka ansioluetteloon kuuluu Great Wallin ennätyksen lisäksi myös maratonin juokseminen kaikilla mantereilla.

Vuonna 1959 syntynyt Brandt ei ole mikään maailmanluokan huippujuoksija, eikä hän edes yritä sellaista esittääkään. Hänelle juoksusta tuli intohimo ensimmäisen maratonin jälkeen ja palo on kestänyt virkeänä siitä lähtien. Hän alkoi juosta pitempiä matkoja nelikymppisenä. Brandt onkin esimerkki siitä, että taipaleelle ehtii kypsälläkin iällä.

Brandt kertoo hyvin yksityiskohtaisesti kokemistaan maratoneista, joiden joukossa on muun muassa legendaarinen The Big Five Etelä-Afrikassa (Brandt joutui keskeyttämään). Erikoisuutena mainittakoon, että vuonna 2004 hän juoksi The Great Cruise Marathonin laivan kannella Karibialla. Se tekee 95 kierrosta 444 metrin radalla…

Brandt julkaisi kirjansa vuonna 2014. Kaiken maailman juoksukirjojen joukossa teos lunastaa paikkansa sillä, että se antaa mielenkiintoisia vinkkejä seikkailumaratoneista ympäri maailmaa. Juoksuelämäkerran ohella se on tietenkin myös Great Wall Marathonin minihistoriikki. Se on myös kirja siitä, että kuntoiluharrastus jatkuu vahvana sydämentahdistimen asentamisen jälkeenkin.

Kirjan ainoa silmiinpistävä häiritsevä tekijä on Brandtin kiinnostus amerikkalaisperäiseen soveltavaan psykologiaan, jota hän tunkee turhan moneen paikkaan kirjassa. Vähempikin henkisen kasvun esittely olisi riittänyt.

46 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page