top of page
  • Mika Kulju

Maailmantähtien luottomiehen perintö


Viime marraskuussa edesmennyt lääkäri Aki Hintsa palkittiin Urheilugaalassa postuumisti Urheilun taustavoima -palkinnolla, mikä oli koko tapahtuman tunteellisimpia hetkiä. Hintsa tuli tunnetuksi muun muassa Haile Gebrselassien, Mika Häkkisen, Kimi Räikkösen ja Sebastian Vettelin luottomiehenä. Pari vuotta sitten Hintsan elämäntyön kokosi kansien väliin Oskari Saari, jonka kirjoittama teos Voittamisen anatomia (WSOY 2015) on lajissaan harvinaisen onnistunut.

Kirja esittelee Hintsan kehittämän kokonaisvaltaisen hyvinvointimallin. Sujuvasti kirjoittavan Saaren teksti ei ole saarnaavaa, mikä on monesti valmennuskirjojen ja elämäntapaoppaiden perisynti. Elämänlaatua parantavia asioita käsitellään maanläheisellä tavalla, joka aukenee kenelle tahansa lukijalle.

Hintsan perusopit lähtevät ihmisestä itsestään ja elämän peruskysymyksistä. Esimerkiksi unen merkitys korostuu moneen otteeseen kirjan sivuilla, mitä ei tarvitse nykyajan hektisessä elämässä lainkaan ihmetellä. Varsin moni työelämän puurtajista ei nimittäin huomaa, että väsähtäminen johtuu yksinkertaisesti yöunen puutteesta.

Juoksun harrastajille kirjan parasta antia ovat luonnollisesti etiopialaisten huippujuoksijoiden elämäntavan kuvaukset. Monet näistä kuvauksista kertovat harjoittelun ja yleensä elämisen ilmapiiristä, josta lienee paljon opittavaa. Kirjan lukuisista formulatähtien harjoittelun kuvauksista pistää silmään, että Sebastian Vettel on juossut kympin alle 34 minuutin. Vaikka kyse ei ole mistään maailmanluokan tuloksesta, kertoo se kuitenkin omaa kieltään F1-tähden rautaisesta kunnosta. Kirjan ansioihin kuuluu myös Kimi Räikkösen persoonan avaaminen. Hänenkin menestyksensä taustalta löytyy kova harjoittelu, joka harvemmin tuli esille menneiden vuosien kohujutuissa.

Kaiken kaikkiaan Saaren kirjaa voi suositella jokaiselle kuntoilusta tai yleensä elämänlaadun parantamisesta kiinnostuneelle. Teoksen parasta antia on, että se tarjoaa monessa kohdin lukijalleen ajattelemisen aihetta. ”Kuka olet, mitä olet ja kontrolloitko itse omaa elämääsi?” Siinä Hintsan peruskysymykset.

Kuriositeettina mainittakoon, että Oskari Saaren isä Mauno Saari kirjoitti vuonna 1979 kenties kaikkien aikojen parhaimman suomalaisen juoksukirjan. Lasse Virénistä kertovat Juoksemisen salaisuudet kestää edelleen yllättävän hyvin aikaa, kuten myös toinen Mauno Saaren klassikkoteos Marja-Liisa vuodelta 1984.


290 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page