top of page
  • Mika Kulju

Seuraava seikkailu motivoi harjoittelemaan


Juoksu on aina yksilöliikuntaa, mutta yhteislenkit tekevät lajista sosiaalisen kokemuksen. Lenkeillä on mukava vaihtaa kuulumisia elämänmenosta, työasioista ja tietenkin myös juoksemisesta. Näin oli tänäänkin, kun hölkkäilimme 18 kilometrin lenkin Tornion ja Haaparannan maisemissa. Oman mausteensa lenkkiin antoi pätkä, jonka juoksimme yhdessä Naalisvaaran Reijon kanssa. Reijo on juossut 163 täyttä maratonia, ja tulemme näkemään hänet myös Lanzarotella. Hänen tarinansa kerromme myöhemmin tässä blogissa.

Lenkin jälkeen oli aikaa pohtia maratonseikkailujen syvintä olemusta. Miksi ihminen lähtee aamulla lenkille? Vastaus on loppujen lopuksi yksinkertainen. Kuntoilun motivaatio löytyy huomattavasti helpommin, kun tekemisellä on selkeä tavoite. Siksi olen tehnyt listan maratoneista, jotka haluan loppuelämäni aikana juosta.

Listan laatiminen oli motivoivaa puuhaa, joka eteni askeleittain. Alkujaan kiinnostuin kansainvälisistä massamaratoneista siksi, että niiden tunnelmassa on jotain ainutlaatuista. On mukava juosta suuressa joukossa, jossa näkee melkoisen kirjon ihmiskunnasta. Lisäksi lappu rinnassa tuntee itsensä erikoisella tavalla nuoreksi, kun adrenaliini virtaa kisapäivänä. Se on huikea tunne!

Juostuani pari massamaratonia seuraava askel oli erikoisten maratonien metsästäminen internetistä. Aloin etsiä maratoneja, joihin liittyy jotain uniikkia. Tein listan maratonseikkailuista, jotka tarjoavat jonkin erikoisen elämyksen. Koska olen kirjailija, oli seuraava askel kirjan tekeminen pitkässä juoksussa. Haluan kirjoittaa maratoneista, joihin liittyy mielenkiintoinen tarina. Esimerkiksi Marathon Alpes des Maritimes kiinnosti siksi, että Ranskan Rivieraa myötäilevä juoksu päättyy elokuvistaan kuuluisaan Cannesiin lähes punaiselle matolle. Loch Ness kiinnosti hirviötarinansa vuoksi, Firenze historiallisen suuruutensa ansiosta ja The Big Five on tietenkin kaikkien seikkailumaratonien äiti.

Seuraava vaihe oli ”rikoskumppanin” löytäminen, sillä porukassa matkustaminen helpottaa monia käytännön järjestelyjä huomattavasti. Kuntoiluun hurahtanut kaverini Jari oli helppo uhri houkuteltavaksi näihin seikkailuihin mukaan sen jälkeen, kun hän juoksi ensimmäisen maratoninsa Berliinissä 2009. Jarin ansiosta alkuperäinen seikkailumaratonien lista on myös venähtänyt huomattavasti.

Ensi vuoden ohjelmassa ovat ainakin eksoottinen Dubai tammikuussa, yli 5000 porrasaskelman The Great Wall Marathon Kiinan muurilla toukokuussa ja legendaarisen taistelukentän Raatteen maraton elokuussa. Näitä seikkailuja ennen odottaa parin viikon päästä tehtävä Lanzarotella. Ja lista on vasta alussa!

83 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page