top of page
  • Erja Aikavuori

Laadukasta elämää, osa 1/5

Päivitetty: 31. heinäk. 2021

Varma resepti pysyvään painonhallintaan



Hyvin erikoisen viime vuoden jälkeen tarvitaan paljon positiivista energiaa. Kaikki lähtee oman näkemykseni mukaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, jonka sivutuotteena tulee pysyvä painonhallinta. Tämän viisiosaisen blogisarjan esimerkit perustuvat omiin kokemuksiini, jotka pohjautuvat pitkälti terveellisten ja säännöllisten elintapojen noudattamiseen.


Olen pysynyt kahta raskautta lukuun ottamatta koko aikuisikäni lähes samoissa mitoissa. Minun reseptini on yksinkertainen: pidän kiinni hyviksi havaitsemistani elintavoista niin lomalla kuin arkenakin. Pysyvään painonhallintaan ja sitä kautta hyvinvointiin ei päästä erilaisilla hokkuspokkus –dieeteillä, joissa tiputetaan esimerkiksi kuukaudessa kymmenen kiloa.


Painoa pystyy kyllä tiputtamaan hyvinkin nopeasti nälkäkuureilla, mutta pudotus tarkoittaa useimmiten pitkää listaa mitä erilaisimpien ruoka-aineiden välttämistä, punnitsemista, tarkkailua ja muuta rasittavaa stressaamista. Olen tutustunut työssäni terveystiedon opettajana lukuisiin erilaisiin dieetteihin ja niiden väitettyihin terveysvaikutuksiin. Lähes kaikissa niissä minua ovat ihmetyttäneet, että millainen ihminen haluaisi hankkia itselleen positiivisesti asiasta vain lisää stressiä?


Hyvinvoinnin ja sitä kautta pysyvän painonhallinnan resepti on lopulta erittäin yksinkertainen: se on terveellisten elintapojen hallintaa, minkä pohjalla on positiivisen ajattelun voima. Vanha totuus on se, että lähestulkoon ainoa asia, jonka voi muuttaa, on oma asenne. Ennen kaikkea kyse on siitä ajattelumallista, miten suhtaudut itseesi. Jos näet itsesi useasti kriittisessä valossa, vaatii se ennen kaikkea ajattelun muutosta positiivisemmaksi.


Tarkastele itseäsi enemmin sisältä kuin ulkoapäin. Käännä suhtautuminen itseesi kysymällä, mitä terveyden kannalta hyviä valintoja voisit tänään tehdä? Elintapojen osalta se tarkoittaa yksinkertaistaen riittäviä yöunia, monipuolista ravintoa ja sopivasti liikuntaa. Kaikkea ei kannata muuttaa kerralla, eikä elintaparemontilla tähdätäkään nopeisiin muutoksiin. Keskiössä on rauhallinen ja lempeä, mutta samalla pysyvä muutos.


Muutosvaihemallissa ensimmäiseksi tarvitaan kiinnostus omien elintapojen parantamiseen. Sen jälkeen harkinnan, suunnittelun, toteutuksen, ylläpidon ja mahdollisten repsahdusten kautta päästäänkin vakiintuneisiin hyviin elintapoihin.


Kun ihminen on tyytyväinen omaan hyvinvointiinsa ja sitä kautta omaan itseensä, se riittää. Siksi varsinkaan alussa ei kannata verrata itseään muihin, vaan kuulostella, mikä tuntuu hyvältä? Jokainen on oma ainutlaatuinen kokonaisuutensa, minkä paras asiantuntija on itse. Siksi etenkin alussa tarvitaan rehellistä itsetuntemusta ja halua tehdä omiin valintoihin pysyviä muutoksia. Positiivista antia ovat hienot onnistumisen kokemukset ja elämykset, jotka ruokkivat samalla varmaa menestystä terveellisten elintapojen parissa.


148 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page