top of page
  • Mika Kulju

Pohjerenki on hyvä lihashuollon isäntä


Vuoden 2016 helmikuussa pelasin lastemme kanssa jalkapalloa avojaloin kotitalomme pohjakerroksen kivilattialla. Seurauksena kovalla alustalla pelaamisesta oli, että seuraavalla juoksulenkillä tunsin pientä vihlontaa vasemmassa akillesjänteessä. Jatkossa vihlonnasta tuli arkipäivää ja akillesjänne tulehtui kroonisesti.


Olin kuitenkin ilmoittautunut juhannuksen tienoilla Etelä-Afrikassa juostavalle The Big Five Marathonille, jota voi luonnehtia kerran-elämässä-seikkailuksi. Sitä kisaa en halunnut jättää väliin mistään hinnasta, joten juoksin tarvittavat harjoitukset kipua vastaan hammasta purren. Koko kevään ensimmäiset pari kilometriä olivat tuskaisia, mutta sen jälkeen akillesjänne turtui ja parhaimmillaan juoksin jopa 25 kilometriä yhtä soittoa.


Sanomattakin on selvää, että Etelä-Afrikan harvinaisen rankan savannimaratonin jälkeen akillesjänteeni oli karussa kunnossa. Loppujen lopuksi kesti lähes vuoden ennen kuin pystyin juoksemaan ilman kipuja. Tuona aikana perehdyin monenlaisten lääketieteen ja urheilufysiologian ammattilaisten avustuksella akillesjännevammojen syihin ja hoitoihin. Olennaisin oppi oli, että yleisin tekijä akillesjännevamman taustalla on pohjelihaksen kireys, joka johtuu yleensä lihashuollon laiminlyönnistä.


Pohjevammat ovat minulle tuttuja, sillä toukokuussa 1989 teloin vasemman nilkan nivelsiteeni jalkapallossa pahemman kerran. Varusmiespalvelukseni alkoi vain pari viikkoa myöhemmin, joten loukkaantuminen osui hankalaan saumaan. Lykkäyksen anominen ei ollut vaihtoehto, sillä olin sopinut matkustusjärjestelyistä muiden saman saapumiserän kilpahiihtäjien kanssa. Ainoa vaihtoehto oli kuntouttaa nilkka pikavauhtia.


Korvasin polveen saakka ulottuneen kipsin kevyellä lastalla, jonka otin pois ennen kuin astuin Suomen raskaaseen. Sulkeisten käännökset olivat nilkalle myrkkyä, mutta jo heinäkuun lopulla juoksin Cooperin testissä 3580 metriä, joten kivuista huolimatta palasin tuloskuntoon nopeaan tahtiin. Nilkka ei kuitenkaan toipunut kunnolla koskaan, ja vähänkin kovemmilla kuntoilumäärillä vasen jalka alkoi oireilla tavalla tai toisella. Yleisin vamma oli lihasrevähdys vasemmassa pohkeessa.


Vuonna 2007 pohje oli lauennut jälleen kerran. Ystäväni suosituksesta varasin ajan hieroja ja osteopaatti Eero Simunalle, joka osoittautui todelliseksi ammattilaiseksi. Simuna ei tyytynyt pelkästään hieromaan pohjettani auki, vaan hän myös etsi syyn toistuvalle vammalle. Simuna totesi, että vanhasta nivelsidevammasta johtuen nilkkani ei ole täysin alkuperäisessä asennossaan. Tästä on seurauksena, että telaluun ja kantaluun välini menee helposti jumiin eikä neste pääse joustavasti kiertämään. Tästä lukkiutumisesta on puolestaan seurauksena pohkeen kireys.

Simuna nyppäsi telaluun ja kantaluun välin auki sekä hieroi pohkeen kuntoon. Hoito oli erittäin onnistunut ja löysin vihdoin ratkaisun melkein parikymmentä vuotta vaivanneeseen ongelmaani. Noin viikko myöhemmin pystyin jälleen juoksemaan normaalisti. Sen jälkeen sama manööveri on tehty muutamaan kertaan vuosien varrella.


Ensimmäisen hoitokerran (elokuu 2007) jälkeen otin Simunan suosituksesta käyttööni tasapainolaudan, jolla olen pyrkinyt pitämään nilkkani ja pohkeeni kunnossa. Viime hoitokerralla (helmikuu 2021) Simuna esitteli minulle Pohjerengin, jota hän on ryhtynyt valmistamaan käsityönä vähittäismyyntiin. Simunan mukaan alun perin Osmo Hanhelan kehittämä laite hoitaa sekä ennalta ehkäisee akillesjänne-, nilkka- ja polvivaivoja sekä myös alaselän kipuja. Urheiluvammojeni historian pohjalta kiinnostuin Pohjerengistä heti.


Pohjerenki on yksinkertainen laite, jolla pohjetta venytetään seisoma-asennossa nilkan ojennuskulmaa muuttamalla. Säätökulmia on neljä. Perusohjeen mukaisesti venytys on sopiva, kun pohkeen seudussa tuntuu kiristystä. Venytystä pidetään yllä vähintään 30–60 sekuntia. Ensikokemusteni perusteella laite sopii mainiosti pohkeen staattiseen venyttämiseen ja aion ottaa sen jokapäiväiseen käyttööni. Muutaman minuutin säännöllinen venyttely on pieni hinta siitä, että lenkeistä pystyy nauttimaan ilman kipuja.


Lisätietoja Pohjerengistä löytyy osoitteesta https://handycarering.com/p/pohjerenki/

451 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page