top of page
  • Mika Kulju

Norjassa aurinkoisella järven jäällä


Aurinko paistoi lähes puhtaan siniseltä taivaalta ja lämmintä oli seitsemän astetta, kun Icebug Frozen Lake Marathon juostiin Tisleifjorden-järven jäällä lauantaina 26. maaliskuuta 2022. Olosuhteet olivat optimaaliset kunnon seikkailujuoksulle, sillä sää pehmitti jään pintaa suuresti. Parhaimmillaan (tai pahimmillaan) tämä tarkoitti sitä, että ajoittain jään ritistessä askeleiden alla vedessä kahlattiin nilkkoja myöten. Keväisen auringonpaisteen lisäksi kisa jäi mieleen juuri siitä fiiliksestä, mikä syntyy kenkien kastuessa sananmukaisesti jääkylmässä vedessä. Minun mielestäni se oli pelkästään piristävä kokemus!


Tisleifjorden-järvi sijaitsee noin 200 kilometriä Oslosta luoteeseen. Järvellä ajetaan autojen testiajoja, joita varten aurattuja ja jäädytettyjä uria maratonin reitti kulkee. Jäädyttämisestä johtuen pinta lohkeili lämpimällä säällä, mutta vesi ei varsinaisesti noussut ehjän jään päälle missään kohtaa reittiä. Noin 95 prosenttia reitistä olikin rypyläistä tai peilikiiltävää jäätä ajoittain juoksua hidastaneen lohkeilleen sohjon sijasta. Reittiä voisi kuvailla jopa nopeaksi, sillä tasaisemmaksi juoksualusta ei tietenkään voi mennä.

Tällä kertaa ohjelmassa oli yhden lenkin puolikas ”retkeilymeiningillä” täyden maratonin sijasta (maratonilla juostiin 21,1 kilometrin lenkki kahteen kertaan). Kokemus jäällä juoksemisesta oli seikkailukaksikollemme uusi ja siksi erittäin mielenkiintoinen. Allekirjoittaneen muutaman vuoden vanhat ja paljon kokeneet Icebug-nastakengät pitivät hyvin, mutta Jari valitteli omien Salomon-tossujensa soveltuvuutta ajoittain peilijäiselle alustalle. Kisan oppeihin kuuluikin, että on aivan eri rentoa juosta nastakengillä lumisella ja jäisellä pyörätiellä tai maantiellä kuin peilijäällä. Matkan varrella näin yhden ilman nastoja luistelleen juoksijan, jonka päivä lienee olleen kovin raskas. Omasta mielestäni ilman nastoja moiselle alustalle ei ole mitään asiaa.

Kokonaisuutena Icebug Frozen Lake Marathon oli hieno kokemus. Norjalaiset ovat ulkoilmakansaa, mikä luo tapahtumaan oman viikinkitunnelmansa. Kaikki matkan varrella ja illan kisaillallisella kohtaamani ihmiset olivat liikenteessä harvinaisen hyvällä fiiliksellä, mikä ansaitsee erikoismaininnan. Hyvää fiilistä oli saattelemassa aurinkoinen sää, joka loi huikeat puitteet päivästä nauttimiselle. Kokemuksemme perusteella tapahtumaa voi suositella kaikille seikkailuhenkisille juoksijoille. Tunnelmaan pääsee kiinni järjestäjien hienon videon kautta.


Kuriositeettina mainittakoon, että pääsimme todistamaan myös maailmanennätystä. Puolalainen Wojciech Saobierajski työnsi henkilöautoa maratonin mittaisen matkan 25 tunnissa 30 minuutissa ja 22 sekunnissa. Puolan mies ei päässyt Guinnessin ennätysten kirjaan ensimmäistä kertaa, sillä hän oli myös hallitseva ennätyksen haltija. Kyllä meitä ihmisiä on moneen junaan…

Kuvat: Icebug Frozen Lake Marathon 2022 ja Maratonseikkailut

77 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page