top of page
  • Mika Kulju

Kolmen suuren seikkailun vuosi 2024

Maratonseikkailujen vuoden 2024 ohjelmassa on kolme suurta seikkailua, joista riittää takuuvarmasti mielenkiintoista kerrottavaa blogeissa, sosiaalisessa mediassa ja muissa viestinnän formaateissa.


Vuoden ensimmäinen koitos on harvinaisempaa herkkua Maratonseikkailujen tarinassa. Maaliskuussa Birkebeinerrennet on legendaarinen Norjassa vuosittain järjestettävä maastohiihtokilpailu, jonka 54 kilometrin pituinen reitti kulkee Renasta Lillehammeriin. Birkebeinerrennet on saanut nimensä Norjan keskiajan birkebeineistä (muinaisnorjaksi birkibeinar eli "koivujalat"), jotka pelastivat alaikäisen kruununprinssin joutumasta kilpailevan klaanin käsiin. Birkebeinit veivät Haakonin turvaan hiihtämällä läpi erämaan, minkä perintönä kaikilla kisan osanottajilla on 3,5 kilon selkäreppu.

Vuoden toinen seikkailu on myös takuuvarmasti ainutkertainen elämys, joka ajoittuu alkukesään. ”Kuolemanradan” vaellus on eeppinen aikamatka Pohjois-Suomen vähemmän tunnettuun historiaan. Kohtalokkaan nimen saaneen Hyrynsalmen–Kuusamon kenttäradan rakennuttivat saksalaiset sotavuosina 1942–1944 Kiestinki–Uhtua-suunnan rintaman huoltokuljetuksia varten. Vankityövoimalla rakennettu rata oli kapearaiteinen, ja sen raideleveys oli 75 senttimetriä. Viikon kestävä vaellus on pituudeltaan noin 178 kilometriä, ja sen etenemistä seurataan päivittäin sosiaalisessa mediassa. Lisäksi vaelluksen pohjalta on suunnitteilla kirja.

Vuoden kolmannen suuren seikkailun päivämäärä on 3. marraskuuta 2024. Euroopasta tuskin löytyy maisemiltaan hienompaa reittiä kuin Marathon Des Alpes-Maritimes. Ranskan Rivieralla Välimeren rantaviivaa myötäilevä maraton lähtee Nizzan kauniilta Promenade des Anglaisilta ja päättyy Cannesin Boulevard de la Croisettelle legendaarisen Carlton-hotellin viereen, josta on vain lyhyt matka filmifestivaalien kuuluisalle punaiselle matolle. Lähes koko maratonin ajan juoksijat pääsevät nauttimaan upeiden hiekkarantojen lisäksi huikeista alppimaisemista lumisine vuorenhuippuineen.


Reitti on nopea, sillä se on lähes kokonaisuudessaan tasainen. Ainoa mainittava nousu on ennen 30 kilometrin rajapyykkiä, jolloin tie vie 34 metriä merenpinnan yläpuolella olevalle mäelle. Täyden maisemamaratonin lisäksi tapahtuma on ystävällinen myös vähemmän harjoitteleville juoksun harrastajille. Maratonin voi juosta kahden hengen joukkueena, jolloin kumpikin juoksija urakoi puolikkaan. Maratonin voi taittaa myös kuuden hengen viestinä, jossa osuuksien pituus vaihtelee kolmesta kilometristä 10,8 kilometriin.


Maratonseikkailijat ovat testanneet Nizza-Cannes-reitin vuosina 2013 ja 2018, joten kyseessä on vanha tuttavuus, joka vetää edelleen puoleensa.

169 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page