top of page
  • Mika Kulju

Katse kohti Huippuvuoria

Päivitetty: 4. toukok. 2023


Kuluvan vuoden suureksi seikkailuksi valikoitui Spitsbergen Marathon, joka juostaan kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Longyearbyenissä Huippuvuorilla. Kohteen valintamme taustalla oli kiinnostus maantieteellisesti suhteellisen läheiseen ja erittäin mielenkiintoiseen maailmankolkkaan, jossa ei ole kuitenkaan tullut vierailtua aiemmin. Kiinnostusta lisäsivät monet matkan varrella kuullut tarinat Huippuvuorten jääkarhuista ja armottomasta luonnosta.


Jääkarhujen riski kilpailun aikana tarkoittaa, että järjestelyjen turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Kivääri selässä ei sentään tarvitse juosta, mutta aseistetut vartijat ovat asemissa koko reitin varrella. Kuriositeettina mainittakoon, että huippuvuorilla on enemmän jääkarhuja ja moottorikelkkoja kuin asukkaita.

Norjalle kuuluvien Huippuvuorten saarista asuttuja ovat Länsimaa, Karhusaari ja Hopen. Noin 60 prosenttia saarten pinta-alasta on lumen ja jään peitossa. Pääsaarella Länsimaalla sijaitseva 1 800 asukkaan Longyearbyen on Huippuvuorten pääkaupunki. Kylä saa elantonsa hiilikaivostoiminnasta.

Huippuvuorten kansainvälisessä maratontapahtumassa juoksijat voivat valita mieleisensä kolmesta matkavaihtoehdosta: maraton, puolimaraton ja Spitsbergenmila (10 km). Koko maratonin reitti käsittää puolimaratonin kaksi kierrosta, ja tien pinta on sekoitus soraa ja asfalttia. Spitsbergen Marathon alkaa Longyearbyenin keskustasta ja reitti johtaa juoksijat jylhään maisemaan, jota määrittävät karu arktinen luonto ja kaivosteollisuuden jäljet.


Huippuvuorten saariston historia on mielenkiintoinen. Willem Barents löysi Huippuvuoret vuonna 1596, mutta saarilla oli todennäköisesti jo aiemmin käynyt eurooppalaisia. Saaret olivat parisataa vuotta lähinnä metsästäjien tukikohtina, ja yleinen kiinnostus niihin nousi vasta 1800-luvun loppupuolella, jolloin alkoi myös kaivostoiminta. Saarten omistussuhde oli pitkään Norjan ja Neuvostoliiton kiistelyn kohteena. Vuonna 1920 tehty kansainvälinen Huippuvuorten sopimus antoi saaret Norjalle, mutta Neuvostoliitto oli kiinnostunut niiden strategisesta arvosta koko kylmän sodan ajan.


Loppukevennyksenä voi mainita, että elämysten metsästämisellä on hintansa. Vuoden suuren seikkailun alkuperäinen kohde oli samana viikonloppuna juostava maraton Pääsiäissaarella, mutta tällä kertaa tuo erikoinen matka ei ollut kuitenkaan mahdollinen työaikataulujen vuoksi. Päätöstä tehdessämme totesimme huumorilla, että lähempänä olevien saarten reissu tulee ainakin halvemmaksi. Matkoja varatessa kuitenkin paljastui, että kyse oli tahattomasta mustasta huumorista. Lyhyelle reissulle torstaista maanantaihin kertyy lentoineen ja hotelleineen kaikkineen hintaa noin 1500 euroa, kun Norjassa elämyksetkin osataan hinnoitella matkailuyrittäjille kannattavasti. Totesimme, että jatkossa kaltaisemme elämysten metsästäjät ja unelmien toteuttajat voivat turvautua kilpailuttamisessa vaikkapa Sortterin palveluihin ja näin ollen säästää rahoituskustannuksissa.124 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Yorumlar


bottom of page