top of page
  • Seppo Havisalo

Ensimmäistä kertaa Formula 1:n ratissa!


Voitin Maratonseikkailujen järjestämässä arvonnassa ajopäivän F1-autolla Alastaron radalla. Olin aluksi iloinen ja yllättynyt voitostani, mutta sitten iski pelko siitä miten tässä mahtaa käydä, kumpi vie radalla: auto vai minä?

Lähdin avoimin mielin ajopäivään, sillä enhän edes aiemmin ollut tietoinen, että olisi mahdollista siviilihenkilönä päästä ajamaan oikeita formuloita. Rataan tutustuminen aloitettiin ajamalla ensin omalla autolla ja siinäkin sai jo kokea vauhdin hurmaa, eipä ollut Volvo ennen saanut tuollaista käskytystä (ehkä kuitenkin silloin kun poika oli lainannut autoa).

Ensiksi päästiin ajamaan Renaultilla. Kevyessä autossa on hevosia yli 200, joten kiihtyvyydessä tuli jo huomattava loikkaus. Auto oli kenties hivenen ankea sisustukseltaan ja karkea käytökseltään, mutta voimaa kyllä löytyi. Auton sisätilat näyttivät ahtaanoloisilta, mutta hyvin tällainen iso poika istutettiin kuskin paikalle. Ajaessa kaikki toimi hienosti eikä ahdistanut yhtään.

Sitten kun pääsi itse F1-auton kyytiin ja tehot kolminkertaistuivat, niin voi veljet sitä fiilistä, mitä radalla voi kokea! Eihän tällainen untuvikko osannut ottaa kaikkea tehoa ulos, mitä moottorista olisi voinut. Vaikka mestarikuljettaja Rajamäki ajoi kevyesti radalla meidän muiden tahdissa, otti hän meikäläisen kierroksella kiinni, mutta eipä mennyt ohitse. Hänelle tulivat kierrokset täyteen aikaisemmin, joten sain ajaa omassa rauhassa viimeisen kierroksen.

Jokainen ajettu ratakierros toi lisää varmuutta ajamiseen sekä sitä kautta myös vauhtia. Olisin halunnut vielä ajaa muutaman kierroksen lisää… Ehkä parempi näin, ettei homma eikä auto lähtenyt lapasesta. Jäi hyvät fiilikset sekä pienoinen nälkä: kenties joskus vielä uudestaan.

Kerrassaan onnistunut päivä. Kiitokset onnettarelle, että valitsi minut!

Kirjoittaja voitti F1-ajopäivän Maratonseikkailujen arvonnassa, joka järjestettiin 15.7. mennessä The Campille lipun ostaneiden kesken. The Campin järjestävät yhteystyössä Maratonseikkailut, Kuortaneen Urheiluopisto ja Firstbeat.

239 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page