top of page
  • Mika Kulju

Lontoon maraton on maineensa veroinen


Virgin Money London Marathon on 42 000 juoksijan voimin yksi maailman suurimmista massaliikuntatapahtumista. Suuruutensa lisäksi se on tunnettu hienosta ilmapiiristään, jonka luovat sadat tuhannet katujen varsille kisaa seuraamaan saapuneet ihmiset. Lontoossa kenenkään ei tarvitse juosta yksin tai ilman äänekästä kannustusta. Ainutlaatuinen tunnelma onkin se tekijä, joka jää juoksijalle tästä tapahtumasta päällimmäisenä mieleen. Leimaa antava tekijä on myös hyväntekeväisyys, jonka nimissä juostaan rahaa mitä erilaisimmille kohteille. Lontoon maraton on maailman suurin yksittäinen hyväntekeväisyystapahtuma.

Lähtöpaikka on Greenwichin laajalla puistoalueella, jossa massa on jaettu kolmelle eri reitille, jotka yhtyvät alkumatkan varrella kolmen mailin paikkeilla. Tuulinen nurmikenttä voi olla kovin vilpoisa, joten päälle kannattaa varata kierrätykseen sopiva vaatekerta, jonka voi huoletta heittää pois ennen starttia. Tällä kertaa lämmintä oli kisan aikana 10-15 astetta, mikä oli lähes optimaalinen sää juoksua ajatellen. Ennusteiden lupaamaa vesisadettakaan ei näkynyt.

Nopea reitti kulkee pitkin Lontoon katuja ja ylittää Thamesin Tower Bridgen kohdalla 12 mailin paikkeilla. Tunnelmallisen reitin lopulla vastaan tulee Big Ben ja maali sijaitsee Buckingham Palacen naapurissa. Matkalla riittää nähtäväksi huomattava määrä kuuluisia sightseeing-kohteita, joita rytmittävät tiheään rakennetut huoltopisteet. Esimerkiksi vettä on tarjolla yli kymmenessä pisteessä. Huollon osalta Lontoon maraton onkin erittäin hyvin järjestetty. Persoonallisen lisänsä huollolle luovat katsojien järjestämät tarjoilut, joita riittää laidasta laitaan aina makeisista ja oluttuopista lähtien.

Lontoon maratonin historia juontaa vuoteen 1981, joten järjestäjillä on rautainen kokemus megatapahtuman läpiviemisestä. Kaikki järjestelyt ovat toimivia ja niissä näkyy vuosikymmenten aikana kasvanut perinne. Tapahtuman perustivat aikoinaan olympiavoittaja ja journalisti Chris Brasher sekä John Disley. Tapahtuman suuriin nimiin kuuluu myös kilpailunjohtaja, entinen kympin ME-mies David Bedford, joka oli Juha Väätäisen ja Lasse Virenin legendaarinen kilpakumppani 1970-luvulla. Tapahtuman hahmoista pitää mainita myös Richard Branson, jonka Virgin-bisnesimperiumi on tapahtuman pääsponsori. Tällä kertaa kilpasarjan lähetti matkaan tennissankari Andy Murray.

Lontoon viikonloppuna maratonseikkailijat olivat Vetikko Travelin järjestämällä pakettimatkalla, jolle pitää antaa kiitosta sujuvuudesta heti alkumetreistä lähtien. Saavuimme Lontooseen kisaa edeltävänä päivänä ja matkasimme Heathrown lentokentältä bussilla ExCel-messukeskukseen, joka toimii maratonin hermokeskuksena. Numerolappujen hakemisen ja expoon tutustumisen jälkeen bussi jatkoi matkaa hotellille, jonka viereisessä pubissa oli ruoka odottamassa. Excellent! Matkan varrella tämän tyyppisiä toimivia järjestelyjä oppii arvostamaan!

565 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page