top of page
  • Mika Kulju

Pari tuntia Patan seurassa


Hyvän esiintyjän tunnistaa yleensä siitä, että häntä kuunnellessaan ei tarvitse vilkuilla kelloa. Aika kuluu puhujaa kuunnellessa kuin huomaamatta. Tähän kategoriaan kuuluu Patrick ”Pata” Degerman, joka esiintyi keskiviikkona Rovaniemellä Partioaitan klubi-illassa. Degerman kertoi ilman taukoja lähes pari tuntia Etelämantereella seikkailleesta sukellusretkikunnasta vuonna 2017. Aika kului siivillä, kun puhujan energinen innostus tarttui yleisöön.

Pata Degerman on suomalainen löytöretkeilijä, joka on vuorikiipeillyt kaikilla mantereilla. Hän on käynyt yhdeksällä alueella, jonne ihminen ei ollut aiemmin jalallaan astunut. Retkikuntineen Degerman on kiivennyt 22 ensinousua sekä antanut nimen Etelämantereella sijaitseville Mount Finlandille, Mount Sisulle ja Mount Suomelle. Lisäksi hänellä on Grönlannissa sijaitseva nimikkovuori Mount Patapata. Seikkailijan uransa ohessa Degerman on opiskellut Taideteollisessa Korkeakoulussa teollista muotoilua ja toiminut Haltin suunnittelijana sekä tuotekehitystiimin jäsenenä.

Degermanin luento keskittyi pitkälti tutkimusretken valmisteluun, mikä oli erinomainen rakenteellinen ratkaisu. Sukellukset Etelämantereen jään alle -1,9 asteiseen veteen olivat vain pieni huippuosa sitä kokonaisuutta, jonka yhdeksän hengen ryhmän tutkimusretki kokonaisuutena muodosti. Jotain kuuden viikon seikkailun mittaluokasta kertoo, että kohteeseen rahdattiin peräti 33 tonnia varusteita ja ruokaa. Pikanttina yksityiskohtana todettakoon, että tutkimuskohteesta lennätettiin takaisin 800 kiloa ihmisen eritettä ja ulostetta. Etelämantereelle ei nimittäin jätetä mitään ihmiskunnan jätöksiä.

Yksi mieleenpainuvimmista Patan jutuista oli toteamus ammattilaisen asenteesta uhkarohkeuteen. Jos sukeltaja ei jostain syystä tuntenut itseään valmiiksi vaativaan koitokseen ääriolosuhteissa, oli viisasta keskeyttää suoritus vaikka viime hetkellä ennen hyiseen veteen laskeutumista. Kukaan tiimistä ei kyseenalaistanut sukeltajan vetäytymispäätöstä kyselemällä: ”Etkö uskalla?” Kaikki olivat sisäistäneet, että äärisuorituksissa ihmisen pitää olla absoluuttisessa huippukunnossa. Juuri tällaiset asenteelliset seikat erottavat ammattilaisen harrastelijoista.

Maratonseikkailujen kaksikko oli yleisön joukossa, koska kokeneen seikkailijan tarinoista on aina jotain opittavaa. Kaikkia ammattilaisten seikkailuja yhdistää se, että ne on suunniteltu huolellisesti. Onnistuneen lopputuloksen tavoittelun ohessa hyvällä suunnittelulla on raadollisempikin motivaatio. Rahaa ei kannata panostaa sellaiseen retkeen, joka on pilattu jo etukäteen huonolla valmistautumisella. Tässä pienessä oivalluksessa piilee suuri viisaus.

Kuvat: Kaisa Sirén ja Pata Degerman

84 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page