top of page
  • Mika Kulju

40 tunnin seikkailu Madeiralla


Funchalin maratonin (tunnetaan myös nimellä Madeira Island Marathon) puolikas valikoitui Maratonseikkailujen ohjelmaan ajankohtansa vuoksi. Parina viime vuonna olemme huomanneet, että pieni ripaus aurinkoa piristää tammikuussa kummasti suomalaisen liikkujan mieltä. Pari vuotta sitten seikkailimme Dubaissa, ja viime vuonna kohteena oli Las Palmas.

Madeira on Portugalille kuuluva itsehallinnollinen saariryhmä noin 600 kilometriä Pohjois-Afrikan rannikolta luoteeseen. Saariryhmän pääkaupunki on Madeiran saarella sijaitseva Funchal. Madeiran saari sijaitsee suuren vedenalaisen kilpitulivuoren päällä, mikä luo maisemiin ja luontoon omat erikoispiirteensä. Geologisen historiansa ansiosta saari on maastoltaan hyvin vaihteleva.

Funchalin maratonin reitti kulkee edestakaisin kaupungin keskustassa ja lopussa rannan maisemissa. Reitti on rehellisesti sanottuna tylsä, sillä täydellä maratonilla samaa kadunpätkää joutuu kipittämään jopa neljään otteeseen edestakaisin. Todennäköisesti syy tällaiseen reittiratkaisuun löytyy kaupungin maastosta, joka on todella mäkinen. Reitillä ei ole yhtään varsinaista tapponousua, joita muilta kaupungin kaduilta löytyy lukematon määrä. Näin järjestäjät ovat todennäköisesti halunneet ”säästää” juoksijoita, sillä reittiä voisi kuvailla pelkästään mukavan vaihtelevaksi. Tietenkin reittiratkaisu takaa myös helpommat järjestelyt, kun huoltopisteitä ei tarvitse rakentaa kuin kolmeen paikkaan.

Keliolosuhteet olivat ainakin tällä kertaa suomalaiselle sopivat, sillä aamupäivällä lämmintä oli vajaat parikymmentä astetta. Aurinko tosin paistoi sen verran kirkkaasti, että allekirjoittanut kärsi maalissa lievistä auringonpistoksen oireista. Huoltopisteiden anti oli kohtuullinen. Itse olisin kaivannut pisteisiin enemmän urheilujuomaa pelkän veden sijasta.

Erikoisuutena Funchalin maratonista voi mainita osallistumismaksun, joka on vain 20 euroa! Siihen hintaan saa pienen puuhakassin leivoksineen, t-paidan ja varsin tyylikkään muistomitalin. Matkailullisena vinkkinä mainittakoon, että aivan kisakanslian vieressä Santa Marian kaupunginosassa on erikoinen jalkapalloilijaa esittävä patsas, joka jäi ainakin minun mieleeni lähtemättömästi.

Edestakaisin juostavan reittinsä ansiosta Funchalin maraton ei ollut mikään elämää suurempi elämys, mutta Madeiran rauhallinen elämänmeno ystävällisine ihmisineen ehti tekemään lyhyen 40 tunnin visiittimme aikana vaikutuksen. Tälle saarelle on hienoa palata joku päivä aktiiviloman tai treenileirin merkeissä. Juoksun lisäksi kaltaiselleni urheiluihmiselle elämyksen tarjosi Cristiano Ronaldon uraa esittelevä Museu CR7. En ole aiemmin käynyt museossa, joka on omistettu aktiiviuraansa edelleen jatkavalle urheilijalle!

151 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page