top of page
  • Mika Kulju

”Physical training or drinking beer?”


Elämä ei ole pelkkää treenaamista tai seikkailureissujen suunnittelua, vaan ajoittain ihminen tarvitsee inspiraation lähteitä jaksaakseen monesti tasaisen tappavassa arjessa. Sellainen tarjoutui Maratonseikkailujen perustajille tiistaina Helsingin Kulttuuritalolla, jonka lavalle astui puhekeikalle Iron Maidenin vokalisti Bruce Dickinson – mies, jonka ääni hallitsee muun muassa hienoja treenibiisejä Run to the hills ja The loneliness of the long distance runner.

Viime vuoden ylivoimaisesti paras lukukokemukseni oli Dickinsonin omaelämäkerta What Does This Button Do?, jonka aloitin Rio de Janeiron maratonreissun pitkien lentojen aikana. Kirjasta teki hienon se erikoinen piirre, että Iron Maidenin maailmansuosio jää melko lailla sivurooliin autenttisessa kerronnassa, joka aaltoilee elämänalalta toiselle.

Rocktähteytensä ohella Dickinson on ehtinyt muun muassa kilpailemaan miekkailussa kansainvälisellä tasolla, tekemään uran lentokapteenina, isännöimään tv- ja radio-ohjelmia, perustamaan menestyvän olutpanimon ja kirjoittamaan useamman menestysteoksen kiertueiden lomassa. Väistämättä lukiessa tulee mieleen, että tässä on edustamani aikakauden renessanssi-ihminen parhaimmillaan. Kukapa ei haluaisi saada elämässään mahdollisimman paljon aikaiseksi?

Kirjan rosoisempaa antia on kertomus siitä, miten oikea-aikainen hoidon aloitus pelasti Dickinsonin kurkkusyövältä viitisen vuotta sitten. Koko kirjan pontimena lieneekin ollut hetki, jolloin monenlaiset seikkailut kokenut mies joutui kohtaamaan oman kuolevaisuutensa. Viimeistään silloin tuli sisäinen tarve kelata sitä kaikkea, mitä elämässä oli ehtinyt tapahtua. Lopputuloksena on kirja, joka on kaltaiselleni tavalliselle pulliaiselle mielenkiintoinen inspiraation lähde.

Tiistaina Helsingin Kulttuuritalolla Iron Maidenin vokalisti piti jutuillaan mukavasti otteessa koko kahden ja puolen tunnin esityksen ajan. Ensimmäisen pitkän osuuden jälkeen oli 15-20 minuutin tauko, minkä päälle 60-vuotias elävä legenda vastaili yleisön kysymyksiin (niitä saattoi tehdä kirjallisena ennen keikkaa). Suureksi ilokseni Dickinson oli valinnut pinkasta minun kysymykseni ”How do You keep yourself in shape? Physical training or drinking beer?” Vastaus oli ”Drinking beer.” Uskokoon ken tahtoo, sillä äijä oli fysiikaltaan melkoisen tiukan näköisessä kuosissa. Cheers!

Ps. Bruce Dickinson on juossut tällä vuosikymmenellä ainakin kertaalleen lappu rinnassa, kuten The Westmorland Gazette kertoi 30. elokuuta 2012: https://www.thewestmorlandgazette.co.uk/news/9899497.iron-maiden-singer-competes-in-grasmere-fell-race/

51 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page