top of page
  • Jari Laakso

Viekö sähköpyörä kuntoilun ilon?


Sitä mietin kun kävin hakemassa sähköpyörän koeajoon e-Bike Expertiltä Jussin Pyöräpisteestä Oulusta. Kyseessä oli kotimainen Helkaman uutuusmalli XE10. Olen ollut sähköautoilun kannattaja jo yli 3,5 vuotta ja ajanut samaan aikaan pelkän sähkön voimalla yli 150 tkm, joten tässäkin mielessä tämä pyörä kiinnosti erityisen paljon. Siksi päätinkin testata vastausta siihen yleisimpään kysymykseen eli kuinka hyvin luvattu toimintasäde yhdellä latauksella pitää paikkansa. No siitä lupauksesta on tosin kahta tietoa, toisaalla mainitaan 125 km ja Helkaman sivuilla puhutaan jopa 150 kilometristä.

Lauantaina lähdin aamusta liikkeelle tavoitteena ajaa vähintään puolet varsinaisesta 125 kilometrin toimintasädearviosta kasaan. Sainkin mukavasti kasaan 65 kilometriä. Matka polveili vaihtelevasti ja alustana oli asfaltin lisäksi niin soraa kuin jäätikkötietäkin. Ensin huomioni kiinnittyi pyörän ominaisuuksiin, jotka olivat todella optimaaliset minulle. Erityisesti pysty istuma-asento oli mieleinen, jolloin niskani eivät väsyneet liikaa. Pyörä kulki tasaisesti kiitos hyvän rungon ja jousituksen, vaihteisto pelasi optimaalisesti ja myös penkkiin oli satsattu, sillä se rasitti istumalihaksia huomattavasti vähemmän kuin viikko sitten testaamani fatbiken penkki.

Sunnuntaina oli sitten toisen etapin vuoro. Lähdin liikkeelle akun ollessa noin puolillaan. Päästyäni 94 kilometrin kohdalle, alkoi pyörän näyttö varoittelemaan virran vähyydestä ja 98 kilometrin kohdalla sähkömoottori lakkasi toimimasta kokonaan. Siinä vaiheessa tein reitityksen uudelleen ja totesin, että pelkän kauran voimalla riittää loppumatkaksi lyhin 18 kilometrin lenkki kotiin.

Uskon kyllä, että pyörällä on mahdollista ajaa eco-asetuksella se 125 kilometriä, mutta 150 kilometriä vaatii jo kyllä melkoista optimointia. Itse en liiemmin säästellyt vaan käytin kokeilumielessä erilaisia asetuksia ja ajelin ainakin puolet testimatkasta sekä trial että boost-ominaisuuksia kokeillen. Varsinkin boostin ja econ välillä huomasi kyllä eron, sen verran paljon enemmän boost antoi apua varsinkin ylämäkiosuuksilla. Lisäksi kestoon vaikutti varmasti myös se, että kokonaismatkasta noin 1/4-osa oli kitkaisempaa sora- ja jäätietä.

Entä sitten se kuntoilun ilo ?

Pitää muistaa, että sähköpyörä tässä muodossa ei kulje metriäkään ilman polkemista. Voidaan siis sanoa, että kyseessä on enemmän sähköavustin, joka tekee kyllä liikkumisesta entistäkin miellyttävämpää. Moottorin asetukset on rakennettu niin, että sähkömoottorista saa apua varsinkin 24 km/h nopeuteen saakka, ja kun haluaa suurempaa keskinopeutta niin pitää äijästä löytyä sen mukaan tehoja. Siksi jatkuva liike on pidettävä yllä, muuten matkanteko jää siihen.

116 kilometrin ja alle 5 tunnin kokonaiskeston aikana minulla paloi Suunto Spartanin mukaan 2600 kcal ja kropassakin on kyllä rasituksen tunteita, joten sen suhteen kyllä tämä kuntoilusta kävi. Ja sen huomasi kyllä lauantai-iltana, kun testiajojen välissä oli myös pieni juoksulenkki ohjelmassa. Sen jälkeen kun kotiin pääsi niin oli ihan valmista miestä nukkumaan.

Tässä testauksessa minua kiinnosti myös työmatka-ajojen korvaaminen useamminkin pyörällä. Olen aiemmin tehnyt työmatkan muutaman kerran fillarilla, mutta päivittäinen 85 kilometrin työmatka peruspyörällä on jatkuvasti tehtynä melkoinen setti. Siksi halusin kokeilla, mitä auttaisi jos pyörässä olisi sähköä apuna. Ja auttaisihan se kyllä. Niinkin paljon tuli ajon aikana mietittyä, että mitäpä jos korvaisikin jatkossa vähintäänkin moottoripyörällä tehdyt työmatkat sähköpyörällä...

Kaiken kaikkiaan tämä kokemus oli mieleinen ja mainiota vaihtelua maratontreenaukseen!

Suomessa tehty Helkama XE10 -sähköpyörä:

Varustettu Shimano Stepsin E8000 tekniikalla. 70Nm vääntö. 504Wh:n akulla pääsee yhdellä latauksella jopa 150 km. Latausaika n. 5 h. Alumiinirunko. Hydrauliset levyjarrut. Etujousitus. 10-vaihteinen. Runkovaihtoehdot 16", 18", 20". Hinta 3 290 €.

678 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page