top of page
  • Mervi Kallio

Reissunaisen hyvinvointi perustuu hallittuun kaaokseen


”Miten sä ehdit treenata, vaikka sulla on muutenkin niin monta rautaa tulessa?” Tuo kysymys esitetään minulle usein.

Totuus on, että jos en treenaisi ja pitäisi itsestäni huolta, ei pajavasarakaan heiluisi.

Rakastan nykyistä hektistä, menevää elämääni, jossa maisema vaihtuu. Kierrän maailmaa formulasirkuksen perässä – 21 osakilpailua vie pitkän kauden aikana mantereelta ja aikavyöhykkeeltä toiselle. Suomessa ollessani työskentelen myös MTV:n urheilu-uutisten ankkurina sekä satunnaisesti Huomenta Suomen juontajana.

Pakko myöntää, että välillä mopo keulii pahasti. Mutta vaikka moni asia näyttää elämässä kaoottiselta, on kaiken epäsäännöllisyyden taustalla säännölliset elämäntavat.

Matkapäiviä kertyy kauden aikana noin 170 – treenipäiviä niistä on noin 150. Fyysinen jaksaminen kiteytyy itselläni kolmeen asiaan: liikuntaan, ravintoon ja uneen. Liikunnan ilon ja säännöllisyyden olen saanut äidinmaidossa, ravinnon kanssa olisi jonkin verran vielä petrattavaa, nukkumisessa olen umpisurkea – en millään malttaisi nukkua tarpeeksi.

Säännöllisestä liikunnasta en tingi missään olosuhteissa. Jos treenaaminen kiireisen matkatyön ohella tuntuu haasteelliselta, päätä etukäteen, tee itsesi kanssa sopimus, milloin ja miten treenaat. Pidä kiinni suunnitelmasta, niin siitä tulee lopulta rutiini. Sanonta ”If you fail to plan, you plan to fail” pätee tässäkin.

Minulle parhaiten sopii reissuissa aamutreeni. Kohdemaasta riippuen käyn salilla, lenkillä tai teen huoneessa kiertoharjoittelun. Joskus juoksemme kuvaajan kanssa F1-radan ympäri päivän päätteeksi.

Valehtelisin, jos sanoisin, että olen aina tikkana pystyssä, kun kello aamuisin soi. En todellakaan ole. Aamutreeni antaa kuitenkin päivään energisen startin ja lupaan, että aamiainen maistuu kaksinverroin paremmalta aamutreenin jälkeen. Juhani Tammisen sanoin ”tunti liikuntaa päivässä antaa kaksi tuntia lisää energiaa päivään”.

Työmatkoilla itselleni haastavinta on oikeanlainen ravinto. Rakastan herkkuja ja voisin hyvin korvata niillä aterioita ja joskus kiireessä niin tuleekin tehtyä, kun ruokailuvälit venyvät ja nälkä yllättää, eikä kunnon ruokaa ole saatavilla. Lohdutuksen sana kaikille reissaaville, jotka kokevat samoin: et ole asian kanssa yksin. Kimi Räikkösen kuntovalmentajan Mark Arnallin mukaan moni kompastelee juuri ravinnon kanssa. Mark muuten antaa nettisivuillaan hyviä vinkkejä reissumiehille ja -naisille, miten omasta hyvinvoinnistaan voi pitää huolta matkatyössäkin.

Olen opetellut kantamaan laukussani hyvälaatuisia proteiinipatukoita, puuropusseja, vihanneksia tai pähkinöitä. Ravintolassa pyrin valitsemaan viisaasti kasviksia, kalaa tai kanaa ja olen päättänyt, että jälkiruuan saan syödä sunnuntai-iltaisin, kun kisaviikonloppu on takana. Alkoholia en juurikaan työmatkoilla nauti.

Minua on siunattu erinomaisilla unenlahjoilla. Pystyn nukkumaan missä ja lähestulkoon milloin tahansa. Ongelmani on, että en malta nukkua tarpeeksi. Olen sekä aamu- että iltavirkku.

Mielikuva Formula ykkösistä jetset rientoineen ei ole se totuus, mitä me toimittajat elämme. Totuus on, että omalla kohdallani F1-juhlat mahtuvat helposti yhden käden sormiin. Naamasta näkyisi melko pian, jos yöjuoksu maistuisi aamulenkkiä useammin.

682 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page