top of page
  • Mika Kulju

Suunto on suomalainen ykkönen


Heti alkuun pitää rehellisyyden nimissä todeta, että olen fanittanut Suunnon urheilukelloja pitkään. Viimeiset kolme urheilukelloani ovat olleet Suunnon kärkimalleja, jotka ovat palvelleet kaltaistani sekalaisen kuntoilun harrastajaa erinomaisesti. Kerron tämän heti alkuun siksi, että lukija osaa suhtautua tähän testijuttuun sopivan lähdekriittisesti. Olen toki käyttänyt välillä myös muita urheilukelloja sekä arjessa että testimielessä, joten kokemukseni eivät ole vain yhden merkin varassa.

Suunto Spartan Ultra Gold Special Edition HR.

Ensimmäinen kosketukseni brändiin on jo lapsuudesta, kun sain suunnistuskilpailuista palkinnoksi Suunto-kompassin. Ihastus ei kuitenkaan syttynyt tuolloin, sillä ruotsalainen Silva oli isäni suosikkikompassi ja tietenkin samalla myös minun. Suunto nousi esille myöhemmin opintojen parissa, sillä graduni käsitteli sekä urheilua että sotahistoriaa. Keksijä Tuomas Vohlonen kehitti vuonna 1936 ensimmäisen nestetäytteisen kompassin ja perusti samana vuonna Suunto Oy:n vaimonsa Ellin ja veljenpoikansa Kaukon kanssa. Tuo kompassi oli suomalaisilla käytössä toisessa maailmansodassa ja sen myöhempi malli tuli itsellekin tutuksi varusmiespalveluksen aikana 1989-1990.

Kuluvalla vuosituhannella Suunto nousi urheilukelloissa omassa rankingissani Polarin ohitse. Oli jotenkin kuvaavaa, että vuonna 2003 palkitsin itseni maisterin papereiden saamisesta Suunnon kalleimmalla kellolla. Mielestäni se oli tilanteeseen sopivan arvokas statussymboli. Yleisesti ottaen kuntoilijana periaatteenani on ollut, että urheilukellon pitää olla toiminnoiltaan paras mahdollinen ja sen pitää näyttää tyylikkäältä. Suunto vastaa tähän huutoon, vaikka itse en parin ex-ministerin tapaan käytä urheilukelloa tumman puvun seurassa.

Nykyinen urheilukelloni on Suunto Spartan Ultra Gold Special Edition HR, jonka ostin tämän vuoden kesäkuussa paikallisesta urheilukaupasta. Ominaisuuksina monipuolisessa GPS-kellossa on muun muassa safiirilasi, värikosketusnäyttö, vesitiiviys 100 metrin syvyyteen ja ennen kaikkea jopa 26 tunnin akunkesto harjoittelutilassa. Näistä kärkiominaisuuksista arvostan suuresti akunkestoa, jossa Suunto on vertailemiini kelloihin nähden selkeä ykkönen. Mainostekstin mukaan Suunto Spartan Ultra -kellot on koottu käsin Suomessa, mikä on myös minun arvomaailmassani suurta plussaa.

Kirjoittajan Suuntoja kolmessa kellosukupolvessa.

Vaikka tykkään hifistellä kellojen ominaisuuksilla, minulle lenkillä tärkeimpiä ovat kellon perustoiminnot. Lenkeillä keskityn mieluummin luonnon ihailuun kuin kellon ominaisuuksilla kikkailuun. Minulle on tärkeää, että voin luottaa nykyiseen kellooni sekä matkan että korkeuden mittauksessa. Esimerkiksi Kilpisjärvellä Saanan huipulla kello kertoi korkeuden merenpinnasta hämmästyttäväsi lähes metrilleen oikein. Lisäksi kotimaisemissa tutuilla reiteillä lenkin pituuden mittaus on pitänyt kutinsa. Hienoa on myös se, että toimintoja opiskellessa kello on yllättänyt positiivisesti kerta toisensa jälkeen.

Maratonseikkailijoiden testissä olleet kellot Verbaniassa 6.11.2017.

Marraskuun alussa Lago Maggioren maratonilla Maratonseikkailut oli mukana kolmen juoksijan tiimillä, ja meillä kaikilla oli ranteessa Suunto. Jarin kaupasta ostama malli on Suunto Spartan Sport Wrist HR Copper Special Edition, ja Jussin kellona oli valmistajalta testikäyttöön lainaksi saatu uutuus Suunto Spartan Trainer Wrist HR Steel. Kokemukset olivat kauttaaltaan positiivisia. Jari oli suorastaan haltioissaan reitin tallennuksesta animaationa, eikä Jussillakaan ollut pahaa sanottavaa testikellosta, joka oli hänelle laitteena uusi tuttavuus.

Lago Maggiore 33 km by Jari Laakso & Suunto Spartan Sport Wrist HR Copper Special Edition.

Lopuksi hieman kriittistä ajattelemisen aihetta yleisesti ranteesta sykettä mittaavista urheilukelloista. Omat kokemukseni ovat samanlaisia kuin monella kuntoilua harrastavalla kaverilla: ranteesta mittaavat laitteet kertovat kellomerkistä huolimatta sykeluvut mututuntumalla yläkanttiin, mikä kieltämättä nakertaa hieman niiden uskottavuutta. Olen toki lukenut valmistajien tekstejä myös tästä aihepiiristä, mutta valveutunut kuntourheilija luottaa eniten omiin kokemuksiinsa.

Mikan kello Suunnon sivuilla:

Jarin kello Suunnon sivuilla:

Jussin käytössä ollut testikello Suunnon sivuilla:

531 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page