top of page
  • Mika Kulju

Great Wall Marathon – maratonseikkailujen todellinen klassikko


Great Wall Marathon on todellinen maratonseikkailu sanan varsinaisessa merkityksessä! Kiinan muurilla käydään läpi yli 5100 askelta, jotka ovat jääneet ihmiskunnan historiaan ja jäävät takuuvarmasti jokaisen osallistujan mieleen ikuisesti. Kaikkiaan Great Wall on elämys, joka kannattaa kokea ainakin kerran elämässä.

Kisapaikka sijaitsee Kiinan muurin jylhissä vuorimaisemissa reilut sata kilometriä Pekingistä pohjoiseen. Legendaarinen kisa lähtee Yin & Yang aukiolta, joka on samalla tapahtumakeskus muurin kupeessa. Ensimmäinen vajaa kilometri on tasamaata, minkä jälkeen juostaan asfaltilla reilun neljän kilometrin nousuosuus. Muurille siirrytään viiden kilometrin kyltin jälkeen.

Muuriosuus on ainoastaan 2,5 kilometriä, mutta se sisältää peräti noin 2500 eri korkuista askelmaa. Oman mausteensa muurille tuovat kolme lyhyttä ja jyrkkää ”vuohenpolkua”, joilla oikeita porrasaskelmia ei ole lainkaan. Muuriosuuden jälkeen palataan lähtöpaikalle, josta suunnataan 26 kilometrin pituiselle kyläkierrokselle hiekka- ja asfalttiteillä. Tämä osuus sisältää kahdeksan kilometrin melkoisen murhaavan nousuosuuden, joka huipentuu jyrkkään maantienousuun noin 23 kilometrin kohdalla.

Seuraavaksi on vuorossa noin neljän kilometrin laskuvoittoinen osuus, jonka jälkeen on vuorossa jyrkempi pitkä nousu noin 27-28 kilometrin kohdalla. Reippaan laskuosuuden jälkeen on tasaista aina tapahtumakeskukseen saakka, minkä päälle on edessä paluu tutulle muuriosuudelle. Tällä kertaa se edetään

toiseen ja raskaampaan suuntaan kuin ensimmäisellä kerralla.

Muurille palataan 34,5 kilometrin juoksun jälkeen. Tuohon pisteeseen kuntoilijan on ehdittävä kuudessa tunnissa, jotta saa loppuosuudelle oikeuttavan rannekkeen. Muurilla on heti aluksi vastassa reilun puolen kilometrin erittäin jyrkkä porrasosuus, joka otti tänä vuonna monelta luulot pois. Allekirjoittanut oli todistamassa, kun moni kääntyi tällä kohtaa takaisin kisakeskukseen ja jätti leikin kesken. Lisäksi tällä jyrkällä osuudella kramppien vaara on erittäin suuri. Oli

suorastaan kaameaa katsella tuskissaan lääkintämiesten keskellä väännellyttä aasialaista juoksijaa, joka huusi lujaa kuin pistetty eläin.

Noin 2,5 kilometrin raskaan muuriosuuden jälkeen on vuorossa matka kohti maalia. Viimeiset viisi kilometriä sujuvat päinvastaiseen suuntaan samaa reittiä, jota alussa muurille noustiin. Maali sijaitsee tutulla Yin & Yang aukiolla, jolla käydään kisan aikana neljään kertaan.

Kaikkiaan Great Wall Marathon on elämää suurempi kokemus. Kuumuutta, litrakaupalla juotavaa vettä, huikeita historiallisia maisemia, kiinalaisia kyliä, valokuvaavia katselijoita, hyvää juoksijoiden yhteishenkeä, itsensä voittamista ja suuria tunteita. Kaikkea tätä on vuonna 1999 ensimmäisen kerran juostu seikkailu. Tämän vuoden tapahtumaan toi oman mausteensa lähes 40 asteen helle, joka oli juoksijoita kohtaan todella armoton. Olosuhteet näkyivät suurena keskeyttäneiden määränä. Huomattava osa keskeyttäneistä sanamukaisesti talutettiin radalta pois.

Aloittelijalle tapahtumaa ei voi suositella, sillä tätä kovempaa haastetta 42 195 metriä harvoin tarjoaa. Sen sijaan kokeneelle maratonseikkailijalle Great Wall on unelmien täyttymys.

Starttihetki.

Jarin tunnelmia 36 kilometrin kohdalla.

Katso myös:

129 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page