top of page
  • Timo Martikainen

Maisemamaraton alppi-idyllissä


Syyskuun toisena viikonloppuna 10.9.2016 juostiin Bernin kantonissa keskisessä Sveitsissä järjestyksessään 24. Jungfrau Marathon. Rankan maratonpuserruksen kruunasivat huikeat maisemat ja loistava aurinkoinen sää.

Kisaajia tervehdittiin säkkipillinsoitolla Moränessa lähestyttäessä reitin korkeinta kohtaa (Kuva: swiss-image.ch/Remy Steinegger)

Maratonreitti oli (ja on tulevinakin vuosina) sekoitus perinteistä kaupunkimaratonia ja hankalasti juostavaa polkuvaellusta. Startti tapahtui matkakohteena tunnetusta Interlakenin kylästä, josta reitti muutaman kiemuran jälkeen jatkui etelään kohti Lauterbrunnenia. Ensimmäiset n. 26 kilometriä olivat loivasti nousevaa lähinnä asfalttitietä, jonka jälkeen alkoi em. polkupunnerrus välillä varsin jyrkälllä vaellusreitillä. Ohittaminen kapealla polulla oli kutakuinkin mahdotonta, ellei edellä menijä ollut syystä tai toisesta reitin sivussa. Leveimmillään loppureitti oli Wengenin alppikylässä sekä viimeisen kilometrin aikana, jolloin lasketeltiin jopa lievästi alamäkeen pitkin kärrytietä kohti maalia Kleine Scheideggiä.

Suomesta maratonille osallistui mm. kuusihenkinen ATCC Endurance -juoksutiimi, jonka nopein juoksija Osmo Liimatainen (aika 4:20.24) avasi juoksutaktiikkaansa: ”Tarkoitus oli juosta alun helpommin juostava 26 kilometriä niin kovaa kuin pystyi, ja vaeltaa maasto- ja nousuosuus rauhassa letkassa. Taktiikka toimi hyvin, sillä ohittaminen nousuosuudella oli todella hankalaa eikä sijoitusta tai aikaa juurikaan pystynyt parantamaan.” Tiimin yhteisellä reilun 30 maratonin ja pitkän massatapahtuman kokemuksella todettiin yleisesti, että Jungfrau Marathon oli rankin maraton mihin ylipäätään oli osallistuttu mutta myös maisemiltaan ja järjestelyiltään ykkösluokkaa. Kuin kultainen loppusilaus tapahtumalle oli maratoonareiden perässä seurannut siivouspartio, jonka jäljiltä ei kisasta ollut jäljellä roskan häivääkään muutama minuutti viimeisiä juoksijoita myöhemmin.

Faktoja Jungfrau Marathonista 2016:

  • Lähtö Interlaken 568 metriä merenpinnasta, maali Kleine Scheidegg 2100 m, korkein kohta Loucherflue 2205 m (40,9 km kohdalla), korkeusero 1829 metriä

  • Yhteensä 60 maasta 4000 osallistujaa, joista 76 % miehiä ja 24 % naisia. Nuorimmat 18 vuotta ja vanhin mies 82 v/nainen 76 v

  • Juoksijoista 4 on osallistunut kaikkiin 26:een Jungfrau maratoneihin (vuosina 2002 ja 2012 juostiin 2 maratonia peräkkäisinä päivinä, siksi siis kisoja on 26)

  • Miesten voittaja Robbie Simpson, Saksa 3:00.11,7

  • Naisten voittaja Martina Strähl, Sveitsi 3:19.15,2

Jungfrau maratonin 25 vuotta

Ensimmäinen maraton vuonna 1993 kisattiin kurjissa olosuhteissa jatkuvassa vesi- ja lumisateessa, minkä vuoksi reittiä oli muutettava Wengernalpissa. Juoksijoita oli 19 maasta, ja kaikesta huolimatta heidän palautteensa oli paljolti positiivista eikä vähiten maalissa 2100 metrissä odottaneiden kuumien suihkujen ansiosta. Ennakkosuosikit voittivat, naisissa Birgit Lennartz (GER) ajalla 3:30:00 ja miehissä Jörg Hägler (SUI) ajalla 3:00:05.

5-vuotisjuhlamaratoniin 1997 oli yli 3500 hakijaa, joista lopulta 2911 juoksijaa 38 maasta otettiin kisaan. Naisten kisan voitti sveitsiläinen Franziska Rochat-Moser vain seitsemän viikkoa ennen voittoaan New Yorkin maratonilla, miesten voittaja Marco Kaminski (SUI) otti neljännen voittonsa putkeen. Amerikkalainen matkaopas ”The Ultimate Guide to International Marathons” antoi Jungfrau maratonille arvion ”the most beautiful marathon in the world”.

Vuonna 2002 10-vuotisjuhlan kunniaksi juostiin kahtena päivänä kaksi maratonia, joissa maaliin pääsi 5309 osallistujaa. Molempina päivinä olosuhteet olivat täydelliset, ja miesten voittaja Tesfaye Eticha (ETH) kellotti uuden reittiennätyksen 2:53:28.

Vuonna 2007 15. Jungfrau maratonin yhteydessä kisattiin myös maailmanmestaruudesta (World Long Distance Mountain Running Championships). Voittajia olivat Norjan Anita Håkenstad Evertsen ja Uuden Seelannin Jonathan Wyatt (hänen hallussaan on yhä voimassa oleva reittiennätys 2:49:01 vuodelta 2003). Postikorttikelissä juostussa kisassa 4063 osallistujaa pääsi maaliin, enemmän kuin koskaan aiemmin yhdessä päivässä.

Kuten 10 vuotta aikaisemmin vuoden 2012 maraton kisattiin kahtena päivänä, naiset lauantaina (voittaja USA:n Stevie Kremer) ja miehet sunnuntaina (voittaja Itävallan Markus Hohenwarter). Voittajille jaettiin myös maailmanmestaruustittelit. Yhteensä 6331 urheilijaa pääsi maaliin, ja noin 50000 katsojaa seurasi kisoja viikonlopun aikana mitä mainioimmassa säässä.

Tänä vuonna 8.–9.9. Interlakenissa vietetään 25-vuotisjuhlia: osallistujamäärä on nostettu 5000 juoksijaan ja startti tapahtuu blokeissa. Ilmoittautuminen alkoi ystävänpäivänä 14.2.2017, ja viikossa tapahtuma oli loppuunmyyty.

Tapahtuman viralliset sivut: www.jungfrau-marathon.ch.

Kirjoittaja on vieraileva blogistimme, freelancer ja retkiopas Timo Martikainen

Kuvat: Timo Martikainen ja swiss-image.ch

Artikkeli julkaistu alunperin EDGE-magazinessa #2/2017.

179 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page