top of page
  • Marko Koskimäki

Sadan päivän elämäntaparemontti


Sain kipinän tälle projektille helmikuun alussa, kun luin paikallisesta kaupunkilehdestä Kuljun Mikan kirjoittaman kolumnin Laakson Jarin elämäntaparemontista.

Oma mittani oli tullut täyteen, kun vaaka näytti karun 100 kilon painorajan ylityksen tapahtuneen. Olin tyytyväinen, että enää ei oltu neuvolan piirissä, mutta tähän 175,5 cm:n korkuiseen vartaloon painoa oli noin neljäsosa liikaa. Suomen täyttäessä 100 vuotta ja minun täyttäessä 100 kiloa päätin kokeilla tavoitetta, paljonko miehestä irtoaa ylimääräistä 100 päivässä. Tavoitteeksi olen ottanut kakkosella alkavan kaksinumeroisen painonpudotusmäärän. Lisäksi on tarkoitus parantaa fyysistä kestävyyttä kuntoiluun liittyen.

Ohjelmarungon pohjaksi otin ruokavalioon liittyvän konstin, jolla aiemmin sain uskomattomia tuloksia. Veriryhmäni on 0, jolle eri kirjallisuuslähteiden mukaan sopii ns. vähähiilihydraattinen ruokavalio – kansankielessä puhutaan karppaamisesta. Aiempi kokeilu tällä ruokavaliolla johti siihen, että kokonaiskolesteroli putosi 6,5:sta 4,9:ään ja paino putosi pitkälti toistakymmentä kiloa. Ruokavalioon kuuluu pekonia, kananmunia, voita, raejuustoa, lihaa, kanaa, tonnikalaa, salaattia lisukkeineen, eri vitamiineja sekä lisäravinteina proteiinia, L-karnosiinia + sinkkiä ja soijalesetiiniä yms. Treenien suhteen lähdin noudattamaan varovaista etenemistapaa, jotta kroppa pysyy mukana.

Yleiskuntoa aloin kehittää aluksi noin tunnin mittaisilla kävelylenkeillä 2-3 kertaa viikossa. Askelmittariin kertyi parhaimmillaan yli 18 000 askelta vuorokaudessa. Tavoitteena oli yleiskunnon kohentaminen sekä kestävyydenkin kehittäminen. Lisäsin kahta viikkoa myöhemmin ohjelmaan jo 10 kilometrin kävelylenkin. Tästä viikko lisää ja kokeilin sen hetkistä Cooperin testikuntoa talvisissa ulko-olosuhteissa. Matkaa taittui tasaisella hölkällä 2000 metriä. Ohjelmaan otin neljännellä viikolla hiihdonkin, jolla tarkoitus on kasvattaa kestävyyttä. Hiihtolomalla kertyikin viidessä päivässä toistasataa kilometriä perinteisellä tyylillä. Pisin hiihtolenkki oli 46,2 kilometriä. Kestävyyttä tuli kokeiltua nahkeassa hiihtokelissä ladunaukaisijana lähemmäs seitsemän tunnin suorituksella ja ensimmäinen juomataukokin tuli kohdalle vasta 38 kilometrin kohdalla.

Heti projektin alussa virkeysaste parani muutamassa päivässä. Kun ruokavalion aiheuttama ketoosi-vaihe käynnistyi ja siitä aiheutunut päänsärky loppui, alkoi paino pudota nopeasti. Ensimmäisen kuukauden aikana vaaka näytti 9,5 kiloa vähemmän. XL-kokoluokan vaatteet ovat alkaneet lepattaa päällä, posket ovat hieman lommolla, unenlaatu on parempaa ja aamulla ei välttämättä tarvitse kahvia, jotta 45-vuotiaan diesel-koneen saa käyntiin.

Kaveria ei ollut mukana tsemppaamassa, joten tein asiasta julkisen omassa Facebook-profiilissa. Tästähän muodostuu näin ollen julkinen paine, joka pakottaa minut liikkeelle. Parasta ovat olleet mm. syntyneet tulokset painonpudotuksen suhteen sekä monipuoliselle liikunnalle itseni altistaminen. Tavoitteena on tulevana pääsiäisenä rikkoa hiihdossa yhden päivän yhtäjaksoinen hiihtomatkaennätys 72 kilometriä sekä myöhemmin osallistua johonkin juoksutapahtumaankin. Vaihtoehtoina on vartti- tai puolikasmaraton. Jos tulokset ja kehitys johtavat parempaan, niin ehkäpä se koko maraton olisi unelmien täyttymys.

240 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page