top of page
  • Mika Kulju

Dubain paahtava aurinko haastaa juoksijan


Standard Chartered Dubai Marathon jää juoksijoille mieleen ainakin kolmesta asiasta: reitti on äärimmäisen tasainen pitkine suorineen, varhaisesta lähtöajankohdasta (klo 6.30) huolimatta auringon lämpö on matkan varrella paahtava ja purjeen muotoisen Burj Al Arab -hotellin kuuluisa silhuetti hallitsee näkynä pitkää yli 15 kilometrin suoraa.

Startti tapahtuu aamun pimeässä, mikä luo tapahtumalle jopa hieman aavemaisen alkutunnelman. Päivä valkenee ensimmäisen juoksutunnin aikana, minkä jälkeen lämpötila jatkaa nousemistaan kohti puoltapäivää. Nestehukka kisan aikana on armoton, mutta juotavaa on tarjolla hyvin reitin varrella. Varsinkin raskaslihaksisemmalle maratoonarille helle on Dubain kosteudessa kova haaste, joka korostuu loppua kohti. Hyvää aikaa tavoittelevalle juoksijalle reitti on ihanteellinen, sillä ainoa mainittavampi nousuntapainen on 20 kilometrin ja 32 kilometrin kohdalla kanaalisillalla. Nopean reitin kääntöpuolena on, että elämystä hakevalle juoksijalle se on melkoisen tylsä: käytännössä maraton juostaan edestakaisin kahta kolmikaistaista suoraa, joista toinen on pituudeltaan lähes viisi kilometriä ja toinen on pituudeltaan yli 15 kilometriä.

Dubain maratonille antoivat tällä kertaa kasvot etiopialaiset sekä katsomossa että radalla. Arviolta parin sadan etiopialaisen kannustajan värikäs joukko kuului ja näkyi koko tapahtuman laajuudelta, ja reitillä heidän maanmiehensä ja -naisensa olivat omaa luokkaansa. Tamirat Tola voitti miesten kisan reittiennätyksellä 2.04.11, ja naisten ykkönen oli Worknesh Degefa Debele ajalla 2.22.36. Molempien pääsarjojen voittajat kuittasivat muhkeat 200 000 Yhdysvaltain dollarin palkintorahat. Suomalaisittain oli ilahduttavaa, että Dubaissa asuva Anne-Mari Hyryläinen juoksi komeasti kymmenenneksi ennätyksellään 2.32.19.

Kaikkiaan Dubain maraton on varsinainen koko kansan juoksujuhla. Yhteensä tapahtuma keräsi pariinsa 23 899 juoksijaa, joista lähes 15 000 osallistui maantiekympille. Kolmantena matkavaihtoehtona oli neljän kilometrin pituinen Fun Run, jolle osallistui yli 6500 juoksijaa ilman ajanottoa. Täyden maratonin juoksijoiden ”pientä” määrää (noin 2500) selittänevät paahtavat olosuhteet sekä varsin suolainen hinta. Dubain maraton onkin järjestäjilleen melkoinen bisnes, sillä maratonin osallistumismaksu on 120 dollaria. Kympin pääsee juoksemaan 75 dollarilla, ja fun runin iloista pääsee nauttimaan 50 dollarin hintaan. Näillä hinnoilla kisajärjestäjien innostus erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin on ymmärrettävää!

Kokemuksen pohjalta voi antaa pari hyvää vinkkiä tulevien vuosien juoksijoille. Ensinnäkin lähes koko reittiin voi tutustua etukäteen yläilmoista maailman korkeimman rakennuksen Burj Khalifan (video) ulkoilmaterassilta 452 metrin korkeudesta, josta näkee koko rantaviivan, jota pitkä edestakaisin juostava suora myötäilee. Toinen vinkki koskee kilpailunumeroita, jotka kannattaa todellakin noutaa kisakanslian aukioloaikojen puitteissa. Pienikin myöhästyminen voi johtaa melkoiseen numerolapun metsästykseen, sillä järjestelmällisyys ei välttämättä ole ihan joka käänteessä kisan parissa työskentelevien johtotähtenä. Ajoittaisen järjestelmällisyyden puutteen korvaa kuitenkin ystävällisyys, mikä on monen tilanteen pelastus. Siksi tapahtuman hyvälle fiilikselle voi antaa arvosanaksi kiitettävän.

Burj Khalifassa oli vierailumme aikaan näyttely “Designing 007 – Fifty Years of Bond Style”, mikä selittää gallerian agenttiaiheiset kuvat.

90 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page