top of page
  • Mika Kulju

Lenkillä 224 maratonin miehen seurassaNaalisvaaran Reijo on juossut sulavan komeasti niin kauan kuin muistan. Tässä tapauksessa muistini riittää 1980-luvun puolivälin paikkeille, jolloin juoksimme kilpaa maakuntaviestin karsinnoissa Torniossa ja monissa muissa koitoksissa Lapissa. Meni kuitenkin yli 35 vuotta, kunnes pääsimme yhteislenkille, joka jää mieleeni hienona elämyksenä harvinaisen kokeneen urheilumiehen seurassa.


Reijon kanssa kympin lenkki sujuu jouhevasti menneitä muistellessa. Reijolla juoksumuistoja riittää, kun taakse on jäänyt 224 täyspitkää maratonia lyhyempien kisojen jatkoksi. Hän on muun muassa juossut Helsinki City Marathonin 27 kertaa ja ylitorniolaisen Lohijärven vappuhölkän 40 kertaa sekä suksinut Finlandia-hiihdon parikymmentä kertaa. Ensimmäisen maratoninsa Reijo juoksi 1973 Jyväskylässä, jolloin kello näytti maalissa ”Hakulisen lukemia” 3.33.33. Parhaan aikansa hän juoksi 1987 Fuengirolassa, jossa lopputulos oli 2.42.57.

Reijo on edelleen 71-vuotiaana hämmästyttävän kovassa kunnossa. Yhteislenkille Reijo saapuu naapurikylästä polkupyörällä kahdeksan kilometrin päästä. Kympin kesälenkki sujuu leppoisasti kuuden minuutin kilometrivauhtia, mikä näyttää olevan maratonneuvokselle lähinnä alkuverryttelyä. Lenkin jälkeisen saunan päälle mies pulahtaa vilvoittavan jokeen kuin parikymppinen, joten vuodet eivät olemuksessa paljon paina.


Reijon kunnon salaisuus on osaltaan se, ettei matkan varrelle ole sattunut urheiluvammoja. On hieman yllättävää, että parhaimmillaankin hänen vuosittaiset juoksukilometrinsä ovat olleet ”vain” 1300 paikkeille. Reijo toteaakin, että maratoneja jaksaa juosta tiuhaan tahtiin, mikäli malttaa levätä välillä tarpeeksi. Reijo näyttäkin olevan positiivisessa kierteessä, jossa maratonin juokseminen palvelee harjoituksena seuraavaa maratonia. Juoksun lisäksi treeneihin on kuulunut hiihtoa ja pyöräilyä. Kuntoaan hän seuraa säännöllisesti terveystarkastuksissa, joissa mitataan kaikki elimistön tärkeät arvot hemoglobiinista ja kolesterolista lähtien.


Reijon askel ei ole hyytymässä jatkossakaan, vaan hänen loppukesän ohjelmistonsa saa heikompikuntoisen hengästymään pelkästä ajatuksesta viidestä maratonista reiluun kuukauteen. Heinäkuun viimeisen viikonlopun Haapajärven maratonin jälkeen vuorossa ovat Kempele, Paavo Nurmi Marathon (Turku), Kiiminki ja Ruskamaraton (Kittilä). Ensi vuonna Reijolla on puolestaan juhlavuosi, kun ensimmäisestä maratonista tulee kuluneeksi 50 vuotta.


Näin kokeneen maratonmiehen seurassa pitää tietenkin kysyä erikoisvinkki tulevia omia koitoksia varten. Reijon vinkki on tuttu monelle vanhan liiton miehelle: Coca-Cola on virkistävä maratonjuoma, kun siitä päästää hiilihapot pois. Reijo viekin oman juottopullonsa pöydän päähän niillä maratoneilla, joissa oman juomahuollon järjestely on mahdollista. Ehkäpä kokeilen Coca-Colaa jonain päivänä itsekin maratonilla – kympin testijuoksussa testasin sitä hyvällä menestyksellä jo marraskuussa 1987.

Erja Aikavuoren ottamissa kuvissa Mika ja Reijo ovat lenkillä Tornion Liakassa 17.7.2022.

Mikan ottamassa kuvassa Reijo on juoksemassa maratonia Lanzarotella 2016.

238 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page