top of page
  • Erja Aikavuori

Laadukasta elämää, osa 5/5

Päivitetty: 31. heinäk. 2021

Elämänlaadun ylläpito


Pysyvän painonhallinnan viimeinen osa-alue, mutta ei suinkaan helpoin, on ylläpito. Jos painonhallinnassa tarkastellaan vain vaa'an lukemia, väitän, että painon tiputtaminen on hyvin yksinkertaista. Kyse ei ole kuitenkaan pelkästä laihduttamisesta, vaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja sitä kautta kestävästä painonhallinnasta.


Oma filosofiani lähtee kaikessa myönteisestä minäkuvasta sekä siitä, etten jaksa stressata enää millään asialla. Olen nautiskelija, joka tykkää maalata isolla pensselillä. Samaa rataa kulkee ajattelutapani myös painonhallinnasta. Koska en jaksa noudattaa mitään monimutkaisia valtavaan itsekuriin perustuvia kikkailuja, olen päätynyt huomattavasti helpompaan vaihtoehtoon eli pitämään elintapojen peruspalikat käsissäni. Kun ne ovat hallinnassa, on samalla myös terveellinen paino hyppysissä.


Kaikki on kiinni korvien välistä ja siitä kuinka suhtaudut itseesi. Olen oppinut olemaan ensinnäkin hyvin armollinen itselleni ja tykkään itsestäni juuri tällaisena kuin olen. Olen myös erittäin utelias ja sen myötä suhtaudun elämään suurena seikkailuna, jossa jokainen päivä on aina uusi mahdollisuus.


Ajattelussani kantavana voimana on periaate, jossa positiivisuus ruokkii positiivisuutta. Kun on hyvä itselle, kantaa se hedelmää monessa eri muodossa. Valitsen myös seurani siten, että liikun vapaa-ajalla ns. hyvien tyyppien kerhossa. Odotankin kuin kuuta nousevaa seuraavaa maratonmatkaa koronarajoitusten päätyttyä ja ennen kaikkea samanhenkisessä huippuseurassa.


Aamuisin olen erittäin kiitollinen, että pääsen lähes viisikymppisenä ketterästi ylös sängystä. Elämääni mahtuu erittäin pitkiä ajanjaksoja aina 12-vuotiaasta asti, jolloin kroonisten selkäkipujen takia sängystä nouseminen ei olekaan ollut itsestäänselvyys. Tiedän myös, miltä tuntuu aloittaa harjoittelu ja jopa käveleminen uudelleen. Näitä kertoja on elämääni mahtunut peräti viidesti. Niistä kuntoutuminen on ollut sen verran motivoivaa, etten ole jaksanut jäädä vaikeroimaan kipujeni kanssa itsesäälissä saati päästänyt itseäni katkeroitumaan. Yksi upeimpia elämyksiä oli kiivetä kesäkuussa 2017 Saanan huipulle vain kolmisen kuukautta sairastumiseni ja sitä seuranneen suuren leikkauksen jälkeen. Silloin tunsin olevani voittaja.

Haluan olla esimerkki myös lapsilleni, että kokonaisvaltainen hyvinvointi lähtee jokaisen omista arkipäivän valinnoista. En usko pitkässä juoksussa mittavaan joukkoon painonhallintaan liittyviä erilaisia kieltoja tai rajoituksia. Vähän aikaa ne voivat toimia esimerkiksi painonpudotuksessa, mutta onko niistä vuosikymmeniä kestävään painonhallintaan ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin? Mielestäni ei ole.


Minun valitsemani tie pysyvässä painonhallinnassa on monella tavalla nykyajattelun vastainen, sillä siinä ei ole missään vaiheessa luvassa nopeita tuloksia suuntaan tai toiseen. Olen kuitenkin pitänyt oman ja minulle sopivan linjani vuosikymmenet, olipa sitten pinnalla mitä erilaisimmat hittidieetit tai some-trendit hyvänsä.


Keskityn nykyisin ajattelemaan enemmän, miltä minusta tuntuu kuin siihen miltä näytän. Siksi allekirjoitan täysin Maratonseikkailujen filosofian: ”Liikunnan pitää olla ennen kaikkea hauskaa ja sen tulee tuottaa unohtumattomia elämyksiä!” Näillä resepteillä myös terveellinen ja kokonaisvaltainen painonhallinta on pelkästään jokaisen omissa käsissä.

90 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page