top of page
  • Mika Kulju

”Huonosti nukutun yön jälkeen harjoittelu tuntuu kuin olisi krapulassa”


Otsikon sanat totesi uinnin silloinen ME-mies Jani Sievinen, kun haastattelin häntä urheilutoimittajana vajaat parikymmentä vuotta sitten Oulun SM-kisoissa. Sanat jäivät hyvin mieleeni. Myöhemmin olen itse todennut, että huonosti nukutun yön jälkeen töidenkin tekeminen tuntuu kuin olisi krapulassa. Lisäksi kuntoilijalle treenaaminen surkeiden yöunien jälkeen on yhtä tyhjän kanssa. Kehitys – ja ennen kaikkea fiilis – ottaa väsyneenä pelkästään takapakkia.

Itselläni unen merkitys alkoi korostua kolmenkympin ikävuoden paikkeilla. Nuorempana jaksoi painaa töissä lyhyilläkin yöunilla ilman suurempaa negatiivista vaikutusta. Joskus urheiluaikoina uudenvuoden kisoissa tuli myös testattua kilpahiihtoa vähillä yöunilla ja muutenkin vähemmän optimaalisella valmistautumisella. Siihen aikaan lyhyt yö ei yleensä näkynyt tuloksissa. Sen sijaan nykyään mottoni on, että herätyskello ei ole soimassa, jos ei ole pakko. Optimitilanteessa nukun niin pitkään kuin unta riittää. Näillä ikävuosilla luovan työn tekemisestä on nimittäin turha edes uneksia väsyneenä.

Unen merkityksestä pääsin keskustelemaan viimeksi keskiviikkona, kun Oulun kauppakamarin viestintävaliokunta oli Oura Healthin vieraana. Oura-sormus on oululainen menestystarina, josta ovat innostuneet lukuisat maailmanjulkkikset, kuten prinssi Harry ja U2:n Edge. Sormuksen perusideana on, että sen avulla tarkkaillaan unen laatua, josta saadaan indikaatio päivän vireystilasta. Menestystarinan esitelleen yrityksen perustajan Petteri Lahtelan presentaation ensimmäinen slogan olikin ”Great days start with good sleep.” Asiaa tuskin voisi paremmin tiivistää.

Ouran mainosvideolla esiintyi Kobe Bryantin fysiikkavalmentajana maineensa rakentanut Marko Yrjövuori, joka oli kolme vuotta sitten ensimmäisen The Campin tähtiesiintyjä. Yrjövuori korostaa palautumisen merkitystä huippu-urheilijan menestyksen tukipilarina. Yrjövuoren sanoma on, että moni urheilija harjoittelee tarpeeksi, mutta ei osaa levätä samassa suhteessa. Sama pätee tietenkin moneen työelämän puurtajaan.

Monesti elämän suuret oivallukset ovat pohjimmiltaan hyvin yksinkertaisia. Näin on myös riittävän ja laadukkaan unen merkityksen suhteen. Kysymys on ihmisen perustarpeesta, joka ratkaisee pitkälti elämänlaadun sekä pitkällä että lyhyellä tähtäimellä. Väsyneenä kukaan meistä ei ole parhaimmillaan. Unen todellisesta laadusta olen saanut herätteen Firstbeatin mittauksista, jotka ovat erittäin paljastavia. Seuraavaksi on vuorossa Oura-sormus, jonka aion hankkia lähitulevaisuudessa.

Loppukevennyksenä kerron uneen liittyvän anekdootin 1980-luvun puolivälistä, jolloin elävä legenda Juha Mieto oli puhumassa Alatornion Pirkkojen nuorille hiihtäjälupauksille ja korosti unen merkitystä. Kurikan jätti totesi, että kovaa harjoitteleva huippu-urheilija voi nukkua jopa 13 tuntia yöunta. Mieto myös sanoi, että ryhdikäs päivä lähtee käyntiin jo aamukuudelta. Yksinkertaisella laskutoimituksella ynnäsin, että tuolla yhtälöllä nukkumaan pitäisi mennä iltapäivällä viideltä…

534 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page