top of page
  • Mika Kulju

Aamulenkki Kemissä historian lehtien havinassa


Pilvipoutainen kymmenkunta astetta lämmintä on vielä sellainen keli, että lenkille voi huoletta lähteä shortseilla. Tällainen sää osui Kemissä keskiviikkoaamulle, kun juoksin reilun tunnin lenkin Lapin Kansan urheilutoimittajan Juha Lampelan kanssa. Juha on minulle tuttu kaveri jo 1990-luvulta saakka, ja yhteisiä lenkkejäkin on takana jo yli kymmenen vuotta. Ikimuistoisen maratonseikkailun koimme 2010 Dublinissa, joka tarjosi miljoonakaupungin kisan vihreissä merkeissä: välillä tunnelma oli laajojen puistoalueiden keskellä kuin maaseudulla juostessa.

Kemissä lenkkireittimme on lähes poikkeuksetta kulkenut Karihaaran ja Pajusaaren suunnassa historian lehtien havinan kera. Tuolla seudulla käytiin dramaattiset Kemin taistelut Lapin sodassa 7.-8. lokakuuta 1944. Noista tapahtumista olen kirjoittanut teoksessani Lapin sota 1944-1945 (Gummerus 2013). Historiasta muistuttavat edelleen muutamat rakennukset, joista näyttävin on Kemi Oy:n vanha pääkonttori. Sen ulkoseinällä on kunnialaatta, jossa ovat Kemin taistelujen sankarivainajien nimet.

Tällä kertaa vanhan pääkonttorin ovi sattui olemaan auki, joten poikkesimme luvan kysyttyämme toisen kerroksen historianäyttelyyn. Kohtalon oikusta näyttely on myös perheeni historiaa. Yhtiön palveluksessa olleiden, toisessa maailmansodassa kaatuneiden sankarivainajien kunnialaatassa on isoisäni Heikki Kuljun nimi. Samalla kohtaa käytävän vastapäisellä seinällä on puolestaan isäni Olavi Kulju valokuvassa, joka kertoo palkitsemisesta 35 vuoden työuran kunniaksi. Edellisen kerran isä ja poika olivat yhdessä kesällä 1941.

Jotenkin tähän sukupolvien ketjuun kuului, että keskiviikkona pääkonttorin ulko-ovella vastaan tuli pikkuserkkuni Kari Kulju, joka jatkaa suvun perinteitä ”Lapin leivän isän” palveluksessa. Itse en ole koskaan ollut metsäjätin palkkalistoilla: omat ansioni metsäjätin parissa jäivät muutamaan kultamitaliin Kemi Oy:n lasten olympialaisissa. Vielä 1970-1980-luvuilla yhtiön järjestämät lasten kesä- talviolympiakisat ja aikuisten hiihdon rakettiviestit olivat Kemin mittakaavassa isoja tapahtumia, joissa oli suuren urheilujuhlan tuntua.

Nykyään Kemi Oy:n perinteitä jatkaa Metsä Group, joka on juuri nyt vahvasti tapetilla jättimäisen biotuotetehdashankkeensa ansiosta. Pajusaareen ja Sahasaareen sijoittuva biotuotetehdashanke on lajissaan suurin pohjoisella pallonpuoliskolla. Peräti 1,5 miljardin euron investointipäätös tehdään aikaisintaan toukokuussa 2020. Lenkkireittimme kulkee siis alueella, jossa yhdistyvät suomalaisen metsäteollisuuden historia ja tulevaisuus.

Tavallisesta reitistä poiketen juoksimme lopuksi keskustaan Kemin kaupungintalolle, jonka saksalaiset yrittivät räjäyttää maan tasalle lähtiessään kaupungista lokakuussa 1944. Vahvan hissikuilurakenteensa ansiosta kaupungintalo kuitenkin kesti tuhoamisyrityksen. Siinä se seisoo edelleen kaupungin tunnetuimpana maamerkkinä muistuttamassa, että varsin paljon historiaa voi mahtua yhteen reilun tunnin pituiseen lenkkiin!

268 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page