top of page
  • Mika Kulju

Viime yön uni ratkaisee, minkälaisessa vireessä olet tänään


Parikymmentä vuotta sitten olin toimittajana Juhani Tammisen bestsellerissä Aurinkokuningas, joka oli vuoden 2000 myydyin urheilukirja Suomessa. Kirjassa käsiteltiin muun muassa ”tasapainon maagista kolmiota”, joka koostuu rasituksesta, levosta ja ravinnosta. Tuohon aikaan pidin noita kolmea asiaa itsestäänselvyyksinä, joihin en kiinnittänyt sen suurempaa huomiota. Myöhemmin olen kuitenkin todennut, että kolmiossa lepää suuri viisaus. Nykyään pohdin varsinkin levon ja palautumisen merkitystä lähestulkoon joka päivä työelämässä jaksamisen näkökulmasta.

Ikävuosien karttuessa laadukkaan yöunen merkitys on noussut erittäin suureen arvoon elämänlaadun rakennuspilarina. Hyvin nukutun yön jälkeen energiaa riittää mallikkaasti koko päiväksi, kun taas katkonainen tai heikkolaatuinen uni merkitsee huomattavasti heikompaa työvirettä. Tämä kuulostaa hyvin yksinkertaiselta, mutta toteuttaminen voi olla monista syistä johtuen haasteellista. Itse tein jo vuosia sitten periaatepäätöksen, että riittävälle yöunelle on aina löydyttävä aikaa – olipa työaikataulujen paine sitten minkälainen tahansa. Se on ollut harvinaisen hyvä periaate!

Unen ja palautumisen merkitystä on pohdittu useissa viime vuosina lukemissani valmennuskirjoissa ja elämäkerroissa. Esimerkiksi Oskari Saaren kirjoittamassa Aki Hintsa – Voittamisen anatomia -teoksessa kerrotaan menestyksen ympyrästä, joka perustuu erilaisten elämänlaatuun vaikuttavien tekijöiden tasapainoon. Marko Yrjövuoren kirja The Finn, urheilutähtien luottomies puolestaan kertoo pitkälti siitä, mihin huonolaatuinen uni ja liian vähäinen lepo voivat ammattiuralla viedä: väsyneessä mielessä kiinnostavakin työ muuttuu pelkäksi suorittamiseksi. Urheilijoista Yrjövuori on todennut osuvasti, että moni osaa harjoitella oikein, mutta lepääminen on huomattavasti haastavampaa.

Avoimin mielin kirjoja lukemalla voi oppia paljon. Alexander Stubbin elämäkerrasta sain hyvän vinkin melatoniinin vaikutuksesta nukahtamiseen. Voin kertoa, että minulla melatoniini takaa nukahtamisen noin puolen tunnin sisällä valmisteen nauttimisen jälkeen. Kun vielä muistaa jättää kännykän sinisen valon taakseen pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, on laadukkaalle unelle hyvät mahdollisuudet.

Erittäin paljastava elämänlaadun mittari on yhteistyökumppanimme Firstbeatin Hyvinvointianalyysi, joka perustuu sydämen sykevälivaihtelun analyysiin. Sen avulla arvioidaan muun muassa stressin ja palautumisen tasapainoa, unen palauttavuutta sekä liikunnan terveysvaikutuksia. Hyvinvointianalyysi arvioi unen pituuden sekä palautumisen määrän ja laadun suhdetta. Tulosten perusteella todetaan, ovatko uniaika ja palautumiskyky riittävät kuormitukseen nähden. Tavoitteena on tunnistaa mahdolliset unta häiritsevät tekijät.

Esimerkiksi lasillinen viiniä raskaan työpäivän päätteeksi voi tuntua väsyneessä mielessä rentouttavalta ajatukselta, mutta lepoon valmistautuva elimistösi ei tunne samalla tavalla. Monet tämän illan valinnat ratkaisevat minkälaisessa vireessä olet huomenna.

119 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page