top of page
  • Sami Korkala

Leo-Pekka Tähti ja asenteen voima


Leo-Pekka Tähdestä ei ole tullut sattumalta maailman nopeinta ratakelaajaa. Hän on nähnyt aina edessään enemmän mahdollisuuksia kuin esteitä ja onnistunut kääntämään vastukset palvelemaan itseään. Kysymys on pitkälti siitä, miten Tähti on asennoitunut synnynnäiseen vammaansa ja urheilu-uraansa. Avainsanoja menestyksen takana ovat positiivisuus, intohimo ja sinnikkyys – oikeanlainen asenne.

Tähän mennessä porilainen lajilegenda on voittanut viisi paralympiakultaa ja yhden pronssin pikamatkoilta. Lisäksi vitriineissä on yhdeksän MM-mitalia ja kahdeksan EM-mitalia. Yksi Tähden suurimmista saavutuksista on valinta Suomen Vuoden urheilijaksi 2016 ensimmäisenä vammaisurheilijana. Se saattaa vihjata myös yleisten asenteiden muuttumisesta vammaisurheilua kohtaan.

Kun Tähti kertoo motivaationsa ja asenteensa taustoista, kannattaa kuunnella. Hän lähestyy pieniä ja suuria vastoinkäymisiä kuin oppimistapahtumaa, ja miettii miten niistä saatua tietoa voi jalostaa jatkossa hyödykseen. Loppujen lopuksi saattaa käydä niin, että alkujaan negatiivinen asia kääntyy lopulta positiiviseksi.

Päivittäisessä puurtamisessa T54-luokan 100 metrin ME-mies saa paljon henkisiä voimavaroja siitä, että harjoittelu kulkee hyvin ja elämä on mallillaan. Ja olisi sittenkin, jos hän sattuisi jäämään tavoitteistaan, sillä epäonnistumista ei tarvitse pelätä.

Tunnen ihmisiä, jotka ovat tehneet elämäntavoissaan täyskäännöksen kuntoiluharrastuksen avulla. Samalla sopivan haastava harrastus on tuonut heille mukanaan kokonaisvaltaista elämänhallintaa. Lyhyesti sanottuna lauantaiaamun pitsa ja limupullo ovat vaihtuneet pitkään lenkkiin ja urheilujuomaan. Mutta miksi toiset onnistuvat tällaisissa muutoksissa ja toisilla toteutus jää piippuun? Kyse saattaa löytyä asenteesta, jota ei välttämättä huomaa henkilöstä heti päälle päin.

Motivaatiokirjallisuuden bestseller Mindset – menestymisen psykologia puhuu kasvun asenteesta ja muuttumattomuuden asenteesta. Kirjoittaja, psykologian tohtori Carol Dweck kertoo, että usein menestyksen määrittävät ihmisen käsitykset omasta lahjakkuudesta ja älystä.

Kasvun asenteen omaksuneet ihmiset uskovat pystyvänsä jatkuvasti kehittymään ja oppimaan uutta, kun muuttumattomuuden asenteella varustetut pitävät omia kykyjään lukittuina. Ei varmaankaan tarvitse kertoa, kumpi mielen toimintamalli kantaa pitemmälle ja kumman asenteen Tähti on omaksunut.

Huippu-urheilun maailmassa lahjakkuus, intohimo, ympäristön tuki ja joskus jopa fanaattisuutta lähentelevä asenne auttavat pääsemään päämäärään. Normaalielämässä kovin kilpakumppani tuijottaa takaisin peilistä. Johtajien tuoleilla istuu monia entisiä keskinkertaisia opiskelijoita ja maratontapahtumissa maalilinjan yli askeltaa niitä, joita liikuntanumero ja vaaka eivät ole imarrelleet. He eivät vain ole rakentaneet itselleen rajoja.

Leo-Pekka Tähti kuuluu 20.-22. Kuortaneen Urheiluopistolla järjestettävän The Camp -leirin valmentajavieraisiin.

61 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page