top of page
  • Mika Kulju

Voitele, tankkaa ja pukeudu järkevästi


Massahiihtojen lähtöalueella tapaa monia ihmisiä, jotka ovat tavalla tai toisella voittaneet itsensä. Kuntoilijalle on kova saavutus, että kroppa on treenattu siihen kuntoon, että valmiudet kovemmankin haasteen vastaanottamiselle ovat olemassa. Suuren seikkailun voi kuitenkin pilata monella alkeellisella virheellä, jotka kaikki ovat kohtuullisen helposti väistettävissä. Yleisimpiä kompastuksia ovat huonosti huolletut sukset, liiallinen hiilihydraattitankkaus ja huono pukeutuminen.

Jos lähtee hiihtämään 4-6 tunnin suoritusta, on suksien luistolla ja pidolla todellakin merkitystä. Suksien voitelu korostuu varsinkin ns. ongelmakeleillä, joiksi voi lukea kaikki lähellä nollaa tai plussan puolella olevat olosuhteet. Kuntoilija voi "hävitä" huonolla suksella aikaa jopa kymmeniä minuutteja pitkäkestoisessa suorituksessa pelkästään luiston vuoksi. Kokonaan toinen juttu on, että huono suksi syö hirveän määrän energiaa, koska työtä joutuu tekemään ladulla enemmän.

Suksien voitelussa säästäminen on monen kuntoilijan turmio, jos olosuhteet äityvät kovin huonoiksi. Pahimmassa tapauksessa koko harrastuksesta menee maku. Mikäli omat taidot eivät voiteluun riitä, löytyy lähes jokaisesta massahiihdosta voiteluspesialisti, joka mielellään hoitaa sukset kuntoon kohtuullista korvausta vastaan.

Hiilihydraattitankkauksessa on yksinkertaisesti kysymys siitä, että elimistö tankataan mahdollisimman täyteen pitkäkestoista energiaa. Ohjeita tankkaukseen löytyy netistä, lehdistä ja alan kirjallisuudesta, joten niitä on turha alkaa tässä blogissa tarkemmin kerrata. Tankkaaminen kannattaa aloittaa noin neljä päivää ennen kuntoilutapahtumaa ja viimeinen päivä ennen koitosta olisi järkevää elää normaalilla ruokavaliolla.

Yleisin virhe hiilihydraattitankkauksessa on ylensyöminen. Tankkauksen tarkoitus on täyttää energiavarastot eikä ähkyn hankkiminen. Pahimmassa tapauksessa hiilihydraattien ylensyönti voi pilata koko suorituksen. Tankkauksen perussääntö on, että ruokavaliota muutetaan, mutta ruoan fyysistä määrää ei huomattavasti lisätä. Ennen kaikkea pitää muistaa, että tankkausta ei kannata testata hiihtotapahtumassa, vaan se kannattaa tehdä harjoituksissa.

Tankkaukseen liittyy osaltaan myös nestetasapainosta huolehtiminen. Nyrkkisääntönä voi pitää, että nestetasapaino on kunnossa, kun virtsa on väriltään veden kirkasta. Mitä enemmän suihku muistuttaa keltaista Jaffaa, sitä enemmän kannattaa nauttia nestettä.

Yleisimpiä massahiihtäjien virheitä on liiallinen pukeutuminen. Monesti lähtöpaikalla näkee hiihtäjiä, jotka ovat varustautuneet hiihtoa varten kuin naparetkelle. Liika kerrospukeutuminen tietää armotta turhaa nestehukkaa, josta ei ole mitään hyötyä vaan päinvastoin. Tietenkään matkaan ei pidä lähteä liian vähissä vaatteissa, vaan kannattaa ajatella sitä, mikä pukeutuminen tuntuu järkevimmältä hiihdon aikana.

Liiallisen pukeutumisen syy on yleensä se, että lähtöpaikalla on aamutuimaan kohtuullisen kylmä. Lähtöä voi joutua odottelemaan sen verran kauan, että vilun tunne pääsee iskemään siinä asussa, joka on matkalla järkevin kuosi. Sen vuoksi lähtöpaikalle voi ottaa lämmikkeeksi halvat tai vanhat kamppeet, jotka voi heittää sopivasti ennen lähtöä kierrätykseen.

Tietenkin kokemus auttaa kaikkein eniten kuntoilutapahtumaan valmistautumisessa, mutta vanha viisaus on ensikertalaisellekin paras oppi: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.


273 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page