top of page
  • Erja Aikavuori

Firstbeat on hyvän elämän reseptori


Kukapa ei haluasi elää hyvää elämää? Kun naisella alkaa olla mittarissa ikää jo hyvää vauhtia kohti puolivuosisataa, on enemmän kuin paikollaan tutkia hyvinvoinnin peruspilareita. Olen oman elämäni aikana lähinnä yrityksen ja erehdyksen kautta päätynyt yksinkertaiseen kolmiyhteyteen, joka muodostuu tasapuolisesti levosta, ravinnosta ja liikunnasta. Jos joku sivu elämässäni on pettänyt, voin huonosti. Kun kaikki palikat ovat kohdillaan, voin erinomaisesti.

Uteliaisuuttani teetin jokin aika sitten kolmen vuorokauden pituisen Firstbeatin hyvinvointianalyysin. Tein mittauksen keskellä työviikkoa, vaikka Firstbeatin ohjeissa on, että vertailun vuoksi mittaukseen suositellaan sisältyvän yksi vapaapäivä.

Mittalaite itsessään on pieni ja huomaamaton, ja unohdin sen olemassaolon nopeasti. Laite on myöskin helppo asentaa ja sen asennusohjeet ovat selkeät. Ainoastaan peseytymisen yhteydessä laite piti irrottaa.

Mittauksen jälkeen täytin päiväkirjan ja palautin laitteen postissa takaisin Firstbeatille. Henkilökohtainen hyvinvointianalyysi tuli minulle PDF-muodossa sähköpostilla muutaman viikon kuluttua. Palaute oli oman elämänfilosofiani suhteen erittäin paljastava. Olin saamani tuloksen jälkeen tyytyväinen itseeni, sillä kokonaissaldo oli vain pistettä vaille erittäin hyvä.

Hyvinvointianalyysin perusteella minulla on stressin ja palautumisen tasapaino enemmän kuin kohdallaan. Mittauksen ensimmäisenä päivänä, tiistaina tein aivan normaalin työpäivän lukion lehtorina. Sinä päivänä lukemat olivat 99/100 pistettä, keskiviikkona 91/100 pistettä ja torstaina 97/100 pistettä. Kokonaistulokseni oli mittausaikana 96/100 pistettä, mikä on siis huomattavasti parempi kuin ikäluokkani keskiarvo (53/100 pistettä). Mittaus tukee mielikuvaani siitä, että olen yli 20 työvuoden jälkeenkin kutsumusammatissani ja teen työtä, josta pidän.

Unen palauttavuusosiosta sain tulokseksi 82/100 pistettä. Nukuin seitsemän tuntia yössä, mutta yöni olivat koko ajan vihreällä. Olen yleensä untenmailla jo ennen kuin ehdin laittaa pääni tyynyyn. Seuraavan kerran herään arkiaamuisin yleensä vasta 5.50 kellon soittoon. Vaikka elämässäni on tullut kuinka hankalia tilanteita eteeni, en ole menettänyt yöuniani. Edes kolmen lapsemme vauva-aika ei vaikuttanut nukkumiseeni. Ilmeisesti kaikki perheemme lapset ovat perineet hyvät unenlahjat jo äidinmaidosta.

Viimeiseksi Firstbeatin hyvinvointianalyysissä on yhteenveto liikunnan terveysvaikutuksesta. Tämä olikin yllättäen ainoa osio, joka jäi muita osa-alueita heikoimmaksi. Ainoastaan mittauksen ensimmäisenä päivänä liikuin riittävästi eli kuntosalitreenillä sain 100/100 pistettä. Kahtena seuraavana päivänä saamani liikunnan kokonaisvaikutuspisteet olivat kohtuullisella tasolla. Tavallista vähäisempi liikkuminen selittyy sillä, että mittausta edelsi viiden päivän treeniputki ja olin pyhittänyt keskiviikon sekä torstain palautumiselle.

Tiistain raportti.

Firstbeatin hyvinvointianalyysin innoittamana mittautin terveydentilani sekä laboratoriokokeissa että työterveystutkimuksessa. Kaikki mittaustulokset vahvistavat käsitystäni, että jatkan hyväksi havaitulla tiellä. Seuraavassa yksinkertainen resepti hyvään elämään: Kun nukun, syön ja liikun kunnolla, voin hyvin. Lisäksi käytän erittäin harvoin alkoholia enemmän kuin kolme annosta, koska suurempi määrä vaikuttaa välittömästi hyvinvointiini.

Rentoudunkin muulla tavoin kuin alkoholin avulla. Minusta on tullut tässä suhteessa itsekäs ja mukavuudenhaluinen. Hyvä musiikki korvilla ja fyysinen ponnistelu joko lenkkipolulla tai kuntosalilla tuottavat minulle nykyisin perjantai-iltaisin parhaat mielihyvähormoniryöpyt työviikon jälkeen. Tunnetusti myös nauru pidentää ikää! En myöskään kuormita enää itseäni asioilla enkä muilla ihmisillä, joille en yksinkertaisesti mahda mitään. Sen sijaan pidän kiinni vanhasta viisaudesta: ainoa asia, johon voin itse vaikuttaa, on oma asenteeni.

Lisätietoja: Firstbeat

170 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page