• Mika Kulju

Tarinoita tähtijoukkueiden pukukopeista


Helsingin Sanomien toimittajan Petteri Ala-Kivimäen kirjoittama teos Yrjövuori The Finn, urheilutähtien luottomies on mielenkiintoinen lukukokemus. Kirja kertoo paimiolaisen maatalon pojan matkan Los Angeles Kingsin ja Los Angeles Lakersin traineriksi. Yrjövuoren kertojanäänellä minä-muodossa kirjoitettu tarina tutustuttaa lukijansa aitajuoksijanuorukaiseen, joka seikkailee taekwondon kautta skeletonkelkkailun Baltian mestariksi ja myöhemmin amerikkalaisten urheilutähtien henkilökohtaiseksi valmentajaksi.

Kirjan ansio on siinä, että se kertoo toisen puolen taalaliigojen arjesta. Jokaisen menestyvän joukkueen takana ovat trainerit ja huoltajat, jotka eivät paistattele parrasvaloissa. Nämä hiljaiset puurtajat vastaavat siitä, että show pyörii kaikissa olosuhteissa. Varusteet, toimintaympäristö ja pelaajat pidetään kunnossa jopa oman terveyden kustannuksella. Töitä tehdään väsyneenä ja myös sairaana, mikä tietenkin vaatii veronsa. Yrjövuori tuokin selvästi esille oman työuupumuksensa, joka lienee ollut suurin syy paluulle koti-Suomeen.

Kokonaan oma lukunsa on Yrjövuoren yhteistyö NBA-legenda Kobe Bryantin kanssa. Bryant on koko NBA-historian kuuluisin hahmo heti Kareem Abdul-Jabbarin ja Michael Jordanin jälkeen. Yleensä tähdet eivät ole mitään helppoja persoonia, mutta Bryantin kanssa Yrjövuori tuli toimeen koko 12 vuotta kestäneen Lakers-pestinsä ajan.

Bryant ei ole kuitenkaan kirjan ainoa tähti. Namedroppailun siivittämässä kirjassa pilkahtavat esille monet Hollywood-tähdet ja Kalifornian miljonäärit, jotka ovat tulleet Yrjövuorelle tutuiksi. Virkistävää kirjassa on eri urheilulajien voimasuhteiden esilletuonti, sillä monesti sinivalkoisin lasein maailmaa katsellessa jääkiekon merkitys vääristyy. Todellisuudessa esimerkiksi Los Angelesissa NHL-tähdet eivät ole mitään verrattuna NBA-tähtien statukseen.

Yrjövuori kertoo tarinansa nimenomaan ammattilaisen arjen näkökulmasta. Vaikka hän saavutti Yhdysvalloissa nimeä tähtien fysiikkavalmentajana, mitään valmennuksellisia oppeja hän ei ala juurikaan kirjan sivuilla kertomaan. Tekstintekijänä Petteri Ala-Kivimäki kuljettaa tarinaa journalistin sujuvuudella, eikä kirjassa ole pahoja suvantohetkiä. Kaiken kaikkiaan teos on kompakti paketti siitä ammattiurheilun maailmasta, mikä jää yleensä tähtiloiston varjoon.

Marko Yrjövuori on luennoitsijana Maratonseikkailut Firstbeat Campilla Kuortaneen Urheiluopistolla perjantaina 6. lokakuuta.


68 katselukertaa