• Mika Kulju

Moni osaa harjoitella ja syödä oikein, mutta harvempi osaa levätä


Fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuoren tarina on oma versionsa amerikkalaisen unelman toteuttamisesta. Paimiolainen mies matkasi vuonna 1998 Kaliforniaan mukanaan jääkiekkokassillinen tavaraa ja pari tuhatta taalaa taskussa. Aluksi Yrjövuori asui Tony Halmeen asunnossa ja maksoi vuokransa hieromalla ammattipainijan lihaksia. Vaimo seurasi myöhemmin perässä, ja pariskunta alkoi rakentaa kovalla työllä tulevaisuutta uudessa kotimaassa.

Kova työnteko tuotti tulosta ja palaset loksahtelivat paikoilleen. Yrjövuori tutustui Los Angeles Kingsin pelaajiin, joiden kautta aukeni mahdollisuus työskennellä NHL:ssä. Yrjövuori työskenteli NHL-seurassa vuodet 1999-2004, ja loppuajasta hänen ammattinimikkeenään oli athletic trainer.

Vuonna 2004-2005 työsulku pilasi NHL-kauden, jota turhaan odotellessa Yrjövuori rekrytoitiin NBA-joukkue Los Angeles Lakersin tiimiin. Pesti koripallotähtien fysiikkavalmentajana kesti peräti 12 vuotta. Erityisen läheinen valmennussuhde kehittyi aikansa maailman ykköspelaajan Kobe Bryantin kanssa. Kova työputki huippujoukkueen parissa antoi paljon, mutta se oli myös hyvin kuluttavaa aikaa. Osaksi omien kokemustensa pohjalta Yrjövuori on korostanut valmennusfilosofiassaan levon ja palautumisen merkitystä.

”Se on sama juttu joka puolella maailmaa. Ihmiset tietävät, miten treenata ja syödä hyvin, mutta he eivät tiedä, miten levätä”, totesi Yrjövuori Helsingin Sanomien haastattelussa lokakuussa 2016.

Marko Yrjövuori on yksi Maratonseikkailut Firsbeat Campin tähtiluennoitsijoista Kuortaneen Urheiluopistolla 5.-7. lokakuuta. Marko vastasi muutamiin treenipaketin aihepiireihin kuuluviin kysymyksiin seuraavasti:

Mitkä tekijät ovat mielestäsi tärkeimmät tekijät riittävän unensaannin / levon kannalta?

- Olisi tärkeää pitää kehon sisäinen kello kunnossa. Oppia riittävän unen määrä ja pyrkiä siihen. Eliminoida häiriötekijät mahdollisuuksien mukaan.

Mikä on sinun henkilökohtainen konseptisi työssä jaksamiseen? Miten pidät itsesi kunnossa?

- Kun on fyysisesti sekä henkisesti hyvässä kunnossa jaksaa paremmin. Huonot tavat, kuten myöhäiset sähköpostien lukemiset yms. sinisen valon kanssa touhuamisen pitäisi minimoida. Työ pitää minut mukavasti liikkeessä, kunhan vain muistan nukkua tarpeeksi.

Miten itse aloittaisit kuntoilun, jos lähtisit liikkeelle täysin puhtaalta pöydältä?

- Peruskuntoa kohottavalla harjoitteella, kuten kävely, lenkkeily tai vaikkapa pyöräily.

Mikä on mielestäsi tärkein yksittäinen tekijä kuntoilijan hyvinvoinnin kannalta?

- Yksittäistä tekijää ei varmasti ole, vaan kysymys on asioiden oikeasta tasapainosta.

Minkä yleisneuvon antaisit kuntoilijalle urheiluvammojen ehkäisyyn?

- Suosittelen muutaman ohjatun tunnin ottamista esimerkiksi personal trainerin kanssa. Liikkuminen on paljon mukavampaa, kun tekniikka on hallussa. Stay away from YouTube!

Milloin kirjasi ilmestyy? Kerro muutamalla sanalla sen sisällöstä?

- Kirjani ”Yrjövuori, the Finn - Urheilutähtien luottomies” ilmestyy 22.9. Kirja kertoo elämästäni lähtötelineistä tähän päivään. Rankasta lapsuudestani, unelmastani ja kuinka kovalla työllä sen saavutin. Voittamisesta, häviämisestä, loppuun palamisestani ja kuinka siitä selvisin.201 katselukertaa